Biker Prokop vybojoval zlato na mistrovství světa

Český reprezentant Michal Prokop dnes získal titul mistra světa ve foucrossu horských kol. Na šampionátu na Novém Zélandu ve finále porazil všechny tři soupeře a navázal na triumf z roku 2003.

Stříbro za ním získal Švýcar Roger Rinderknecht, bronzovou medaili si odveze Guido Tschugg z Německa. Do nejlepší desítky se prosadil i další český reprezentant Michal Maroši, který byl třetí v "malém" finále a celkově obsadil sedmou příčku. Kamil Tatarkovič skončil dvanáctý a Lukáš Tammer obsadil jednadvacátou příčku. Pětadvacetiletý Prokop byl nejrychlejší už ve středeční kvalifikaci. Sítem vyřazovacích bojů se prokousal z osmifinále až do finále a v něm nenašel

přemožitele. Potvrdil tak pozici nejlepšího závodníka současnosti, vyhrál totiž čtyři z pěti letošních závodů Světového poháru a už má jisté vítězství v celém seriálu.

V závodě žen postoupila v Rotorue do finále česká reprezentantka Jana Horáková. V boji o medaile obsadila poslední čtvrtou pozici a cenný kov jí unikl. Titul získala Američanka Jill Kintnerová.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet