Bísek: Je dobře, že došlo k setkání Klause s Bushem

V Bílém domě se minulé úterý sešli prezidenti Spojených států a České republiky. K více než půlhodinové schůzce došlo nečekaně, během soukromé návštěvy Václava Klause v USA. Na přijetí v Oválné pracovně čekal český prezident dva roky, protože Američanům se zřejmě nelíbil jeho rezervovaný postoj ke spojenecké akci v Iráku. Ten dal Klaus najevo i v rozhovoru s předešlým velvyslancem Spojených států v Praze Craigem Stapletonem. O dlouho odkládané návštěvě české hlavy státu ve Washingtonu hovořila Milena Štráfeldová s vydavatelem krajanských Amerických listů Petrem Bískem z New Yorku.

"Je výborné, že k tomu konečně došlo, a je to samozřejmě dobré i pro Českou republiku, že se americký prezident setkal s českým prezidentem oficiálně. Jinak k tomu došlo jakoby na poslední chvíli, až teprve v pondělí jsem dostal press release z Bílého domu. Již před tím jsem věděl, že Václav Klaus bude na soukromé cestě propagovat svou knížku, která tu vyšla. Je za dvacet dva dolarů devadesát pět centů, dvě stě osm stránek."

Spojené státy zřejmě s nelibostí vnímaly to, že Václav Klaus v počátcích irácké krize byl velmi rezervovaný ke spojenecké akci v Iráku. Změnilo se ve Spojených státech něco v náhledu na postoj České republiky a speciálně Václava Klause v této věci?

"Teď budu vycházet spíš ze svých pocitů a nebudu je mít podložené nějakými betonovými fakty. Já si myslím, že oficiální politika Spojených států vůči České republice je stejná, jako bývala dříve. Jen američtí "oficíři" se chovají trošku opatrněji vůči prezidentu Klausovi. Jistě si všichni pamatujeme konflikt, který byl mezi americkým velvyslancem a panem prezidentem Klausem. Myslím, že ten chlad zůstává a zůstane. Můj pocit je takový, že při setkání /Bushe a Klause/ v Bruselu, které bylo velice krátké, prezident Bush řekl - tak já se s ním tedy sejdu. Je to zdvořilostní návštěva."

Teď otázku ke krajanům nebo Čechům žijícím ve Spojených státech. Většina z nich, alespoň podle mých zkušeností, jsou skalní příznivci George Bushe. V Evropě je postoj vůči současné americké administrativě přeci jenom trošku odtažitější, opatrnější. Jak z tohoto pohledu Vy, ze Spojených států, vidíte evropský postoj vůči Americe?

My se snažíme chápat obě strany, ale chtěl bych k tomu nejdříve říct, že to není tak skalní podpora všech Čechoameričanů. Pravděpodobně jich je většina, díky tomu, že jsme hrdí na to, že jsme se stali Američany, že nás tato země přijala a dala nám nové možnosti. Ale že by to byla nějaká stoprocentní podpora... Dokonce i mezi těmi, kteří volili prezidenta Bushe, je teď poslední dobou váhání. My se snažíme chápat obě strany, evropská diplomacie vždycky byla jiná nežli americká a je to situace, do které je těžko vidět. Záleží dost na tom, jak Evropané uznají, že Amerika kolikrát za Evropu tahá kaštany z ohně, a jak si Amerika uvědomí, že americkou představu demokracie je těžké prosazovat ve světě ohněm a mečem."

K setkání s krajany během nynější návštěvy Václava Klause ve Spojených státech nedošlo?

"Je to škoda a nás to mrzí, že pan prezident Klaus si neudělal čas na setkání s krajany. Ve Washingtonu jdou dvě veliké, důležité organizace - Společnost pro vědy a umění, která shromažďuje většinu vzdělaných Čechů a Slováků, kteří odešli do USA za posledních čtyřicet let. Má asi dva tisíce členů. Potom je tam společnost Amerických přátel České republiky, kteří dokonce dokázali s velkými náklady instalovat sochu prezidenta Masaryka ve Washingtonu. Ani s jednou z těchto organizací se pan prezident Klaus nesešel. Prezident Klaus zřejmě nevidí, proč by se měl trošku přizpůsobit nové době a snažit se s námi vycházet lépe, než jenom korektně profesionálně."

Jak Vy jako Češi v zahraničí vnímáte současnou vládní krizi v Česku a jaké byste z ní případně viděli východisko?

"My jsme trošku rozmazlení západní demokracií, kde, když se něco takového stane, se z toho vyvodí důsledky. A nás překvapuje, že ještě nikdo ze státotvorných osobností se neozval, že by mělo dojít k opravdovému vyšetřování. Je to tak důležitá a závažná věc nejenom pro Českou republiku, ale i pro její reputaci v celém světě, že je překvapivé, že se to odkládá. Když vyšumí nějaká hospodářská krize, nějaký přestupek, na to už si Češi zvykli. Ale když jeden z hlavních představitelů České republiky je v takovéto situaci, a nic se s tím prakticky nedělá a jenom se povídá a povídá, to je pro nás nepochopitelné."

Čili Vy omluvu premiéra Stanislava Grosse nevidíte jako dostatečné řešení situace?

"Ne, on se omlouval za to, jak nešikovně se vymlouval, ale podstata věci zůstává."

Byly by podle Vás řešením předčasné volby?

"Na to jsem příliš vzdálený, než abych dokázal odpovědět. Ta společnost je přeci jenom jiná nežli ta zdejší. Vytvořilo by to velikou krizi. Ale jak teď někde napsal Martin Stránský, je tam garnitura, která by byla lepší nežli ta současná."

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | svět - svet