Briti vyplatia Čechom Slovákom dávky o dva roky

Britská vláda odolala tlakom bulvárnej tlače a rozhodla sa otvoriť svoj pracovný trh aj novým členom Európskej únie. Znamená to, že aj občania Česka a Slovenska budú môcť robiť od 1. mája v Británii. Musia sa však pripraviť na prísny prístup pri vyplácaní britských sociálnych dávok.

"Dva roky a možno dlhšie budeme od občanov nových štátov EÚ požadovať, aby sa dokázali postarať o seba sami. Ak to nedokážu, prídu o právo pobytu a budú sa musieť vrátiť do svojej krajiny," povedal včera minister vnútra Dávid Blunkett.

Spor s konzervatívcami

"Británia si mohla dovoliť otvoriť pracovný trh novým záujemcom, pretože má nízku nezamestnanosť v rámci Európskej únie. Navyše, našej ekonomike sa darí lepšie než väčšine ostatných súčasných krajín únie," povedal Jonathan Allen, hovorca ministra zahraničných vecí Jacka Strawa. Dodal, že Británii chýbajú ľudia určitých profesií a je lepšie, aby pracovali legálne ako načierno.<

Labouristická vláda čelila pritom silnému tlaku konzervatívcov, aby noví občania EÚ mohli v Británii robiť iba s pracovným povolením. Na stranu opozície sa pridala aj bulvárna tlač. Blunkett, ktorý včera potešil nováčikov v únii, síce upozornil, že Londýn si vyhradzuje právo na "akékoľvek zmeny a kedykoľvek", podľa odhadov vlády to však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude potrebné. Predpokladá, že do Británie bude prichádzať každoročne za prácou len 5- až 13-tisíc občanov z nových krajín únie.

Názory odborníkov

Heaven Crawleyová, zástupkyňa riaditeľa nezávislého londýnskeho Ústavu pre politický výskum, pre Pravdu uviedla, že pracovné povolenia pre nových občanov EÚ by nemali logiku: "Potrebujeme predsa zaplniť medzery v našom pracovnom trhu. Obmedzenia by k nám neprilákali pracovať ľudí z východnej Európy." Dodala, že Británia napríklad spomedzi vysokoškolsky vzdelaných ľudí potrebuje učiteľov, inžinierov, ale aj pracovníkov v poľnohospodárstve a reštauračných a pohostinských zariadeniach. Obavy konzervatívcov pripísala v skutočnosti ich snahe zabodovať medzi Britmi, lebo v roku 2005 majú byť parlamentné voľby.

"Ľudia u nás majú niekedy mylné predstavy o dosahoch migrácie," podotkla Crawleyová. Dodala, že aj keby do Británie prichádzalo ročne viac ako 13-tisíc migrantov z nových štátov EÚ, nie je dôvod na paniku: "Uvedomte si, že Británia ročne vydáva 240-tisíc pracovných povolení."

"Pracovníci z nových krajín EÚ budú pre nás skôr prínosom ako nebezpečenstvom, lebo predpokladám, že väčšina z nich bude veľmi šikovná," povedal pre Pravdu Šimon Burgess, profesor ekonómie na Bristolskej univerzite.

Írsko sa bude tiež brániť

Írsko obmedzí sociálnu pomoc pre pracovníkov z nových členských krajín EÚ, povedal včera írsky premiér Bertie Ahern. "Pokiaľ ide o sociálnu ochranu, som presvedčený, že sa musíme chrániť pred zneužitím systému," vyhlásil, írsky šéf diplomacie Brian Cowen naznačil, že v prípade potreby krajina pristúpi k opatreniam.

Čo sa zmení

nárok na sociálne dávky až po dvoch rokoch pobytu (doteraz 6 mesiacov)

zruší sa povinnosť žiadať o pracovné povolenie

záujemcovia o prácu sa budú povinne registrovať

HANA LEŠENAROVÁ, MIROSLAV ČAPLOVIČ, PRAVDA

obsah | svět - svet