Česká reprezentace vede z Budapešti kompletní sadu medailí

Roman Šebrle je znovu nejlepším světovým sedmibojařem. V infarktové koncovce závodu na halovém šampionátu v Budapešti udolal svého největšího soupeře Bryana Claye z USA o potřebné tři sekundy. Stal se tak po roce 2001 podruhé v kariéře halovým mistrem světa. Celkovým součtem 6438 bodů navíc překonal o 14 bodů evropský rekord Tomáše Dvořáka.

Clay skončil se ztrátou 73 bodů druhý a třetí pozici obsadil Rus Lev Lobodin, který posbíral 6203 bodů. Šebrle si překonal osobní maximum o 18 bodů, za světovým rekordem Dana O'Briena zaostal nakonec pouze o 38 bodů.

Zaťatá pěst ve vítězném gestu hned po první disciplíně zvedla Šebrleho sebevědomí na nejvyšší možnou úroveň. Výborný sprint za 6,97 sekundy se projevil i v dálkařském sektoru, kde jen těsně nepadla osmimetrová hranice extratřídy (796 cm).

Šebrle začíná fotrovatět

"To nic neznamená, ještě je plno disciplín před námi," jakoby tušil Šebrle potíže v druhém dnu. Už po šedesátce cítil, že to je dobré. "Byla po třech letech nejrychlejší," potvrdil euforii. Cítil formu a chtěl ji zúročit. "Bude záležet jen na mě," řekl.

Vezl se na vítězné vlně, kouli poslal do vzdálenosti 16,28 metru, udělal si absolutní osobní rekord a vylétl na první místo soutěže. "Asi začínám fotrovatět," nechápal ještě nedávno nepříliš kvalitní koulař, kde se v něm vzala síla a zkušenost.

Obhájce bronzu se hecoval a pokračoval ve spanilé jízdě. Ve výšce překonal 211 centimetrů a snad ani sám nevěřil, jak se mu první den vydařil. Při osobním rekordu 6420 bodů z HMS v Lisabonu v roce 2001 měl Šebrle po prvním dnu o plných 92 bodů méně.

Rýsovalo se tak překonání hranice 6500 bodů. Na evropský rekord Tomáše Dvořáka (6424) měl Šebrle po prvním dnu náskok 53 bodů a na světové maximum Američana Dana O'Briena (6476) ztrácel 82 bodů. Šebrle však měl mít lepší poslední dvě části sedmiboje, skok o tyči a zejména pak běh na 1000 metrů.

"Nechvalte dne před večerem. Nebo jak se říká, neporcujte krávu, když jste jí ještě nechytili," mírnil očekávání navýsost spokojený mistr Evropy. Mezisoučet označil za "sakra dobrý". "Ale říkám, jsou ještě další tři disciplíny a stát se může všechno," zdvihal varovný prst.

Měl pravdu. Chtěl dobře přeběhnout překážky, aby nešel naštvaný na skok o tyči. Ale přesně to se stalo. Po "plotech" za 7,95 vztekle mrštil tretrou o zem, i když před šampionátem by byl s tímto výkonem prý spokojen. Nyní ale spadl o bod na druhé místo a špatný úvod druhé části se promítl do tyčkařského sektoru. Nevýrazných 480 cm znamenalo konec šancí na překonání světového rekordu, navíc Clay zdolal o 10 cm víc a před poslední disciplínou, během na 1000 metrů, vedl o 32 bodů.

"Co mám na to říct. Špatná tyč, špatný rozběh, tím to prostě končí," vztekal se sám na sebe devětadvacetiletý vícebojař. "Mám výskat, že jsem dal 480, když umím pět metrů?" ptal se. Neměl ponětí, jaký je běžec a odmítal o výsledku spekulovat. "Ale když si to neudrží, tak si to nezaslouží," prohlásil ještě před během. Po něm pak vysílen zůstal na dráze několik minut nehybně ležet. Pak ale vstal, vzal vlajku a oběhl vítězné kolečko.

Tyčkař Ptáček vyskákal senzační stříbro

Svou první seniorskou medaili získal na halovém mistrovství světa v Budapešti český tyčkař Adam Ptáček. Držitel bronzu z juniorského světového šampionátu z roku 1998 vybojoval kov stříbrné hodnoty prvním úspěšným pokusem na výšce 570 centimetrů.

Třiadvacetiletý Ptáček vybojoval premiérovou medaili v historii světových šampionátů pro českou mužskou tyčku. Výprava tak má po bronzu výškaře Jaroslava Báby na kontě už druhou medaili.

Závod vyhrál ruský závodník Igor Pavlov, který jako jediný přeskočil 580 centimetrů, třetí skončil Ukrajinec Denis Jurčenko (570). Ptáček inkasuje odměnu 20.000 dolarů, třebaže takový výkon nikdy v historii šampionátů na stříbro nestačil. Za 570 cm brali tyčkaři pouze bronz v Seville 1999 a Budapešti 1989.

Dosavadní nejlepší umístění českého tyčkaře v hale se datuje k roku 2001, kdy skončil v Lisabonu Štěpán Janáček osmý.

Bába má první medaili

Svoji první medaili v životě mezi seniorskými výškaři rovněž vybojoval teprve devatenáctiletý juniorský mistr Evropy Jaroslav Bába. Dokázal to v soutěži nezvyklého průběhu, protože díky prvnímu úspěšnému skoku přes 225 centimetrů se podělil o cenný kov s dalšími dvěma výškaři - medaili za třetí místo si odvezou také Rumun Stefan Vasilache a Germaine Mason z Jamajky, kteří stejnou výšku překonali rovněž napoprvé.

Krátce po skončení soutěže se chopil půllitru piva a s chutí bronzovou medaili zapil. "Říkal jsem, že si po závodech dám pivo a mám ho tady," povídal s úsměvem v mix zóně, kam mu pěnivý mok za odměnu přinesl kouč Aleš Duda. Závod vyhrál úspěšným skokem přes 235 cm favorit Stefan Holm ze Švédska, druhý skončil Rus Jaroslav Rybakov, jenž překonal 232 cm. Holm, jenž má osobní maximum 237 cm z letošního roku, se pokoušel ještě o vyrovnání 17 let starého švédského halového rekordu Stefana Sjöberga, ale na 241 cm třikrát neuspěl. "Na to už neměl, ale bylo jasné předem, že vyhraje," chválil Bába dnes již trojnásobného mistra světa v hale.

Získal pro samostatnou Českou republiku první výškařskou medaili v historii HMS, při prvním šampionátu v roce 1987 v Indianapolisu byl třetí český rekordman Ján Zvara. Nevýrazných 225 cm stačilo na medaili vůbec poprvé, dosud nejhorší medailový výkon viděl šampionát v Lisabonu 2001, kde na bronz bylo potřeba skočit o čtyři centimetry výš.

Bába základní výšku 220 i 225 překonal s rezervou, ale 229 cm bylo nečekaně nad síly většiny finalistů. Vynechával pouze Mason, jehož skoky na 232 cm pak Bába sledoval už bez treter. Pokud by Jamajčan skočil, byl by devatenáctiletý vítkovický talent bez medaile. Mason si však při druhém pokusu poranil koleno.

"Samozřejmě, že jsem nechtěl, aby to skočil, ale zranění jsem mu nepřál," vrátil se k dramatické situaci vítkovický talent. Dnes měl prý z pekla štěstí a byl si toho vědom. "Jéžišmarja, medaile za 225, ach jo," chytal se za hlavu po skončení soutěže. Na jednu stranu byl spokojený, ze třetího startu na mistrovství světa mezi dospělými má medaili. "Ale ten výkon je na mě podprůměrný," kritizoval se.

"Pět lidí má medaili, to je super, ne?" komentoval nezvykle plné stupně vítězů. Až na ně v neděli půjde, bude prý muset spěchat, aby se vůbec vešel. "Půjdu první, já tam musím být," tvrdil odhodlaně. "Ale jsem zvědav, jak tam budou věšet ty vlajky," smál se. Tak nezvyklý a vyrovnaný závod nepamatuje. "Bylo to velké štěstí," přiznal. Zprvu si prý myslel, že je čtvrtý až šestý. "Ale nevšiml jsem si, že Mason vynechal," vysvětlil.

Svou medaili, osmou bronzovou v historii samostatné ČR a celkově čtrnáctou pro Českou republiku, bere jako příslib pro olympiádu. "Musím na sobě ještě zapracovat, abych uměl maximálně prodat formu," slíbil si. "Vím, že všichni budou zase čekat medaili. Tu slíbit nemůžu, ale udělám pro ni všechno," prohlásil rozhodně.

(mp)

obsah | svět - svet