Jak panter Buggyra řádil v džungli kamionů

Indián, nahotinka v objetí s netvorem, vyjící vlk. I tyto postavy, věrně vykreslené na naleštěných kamionech, obkroužily v rámci show v sobotu okruh v Barceloně. Po nich vtrhl na trať panter z Česka a všechny rozsápal. Trucková stáj Buggyra, jejíž název je odvozen od jména pantera z Knihy džunglí, zařídila pro český motoristický sport úspěšný víkend.

Její jezdec David Vršecký se z úvodního podniku mistrovství Evropy tahačů v Barceloně vrací jako třetí muž šampionátu. V sobotním závodě zvítězil, v neděli dojel kvůli technickým potížím šestý.

"Vůbec to nechápu," říkal Vršecký překvapeně v sobotu po vyhraném závodě. "Ke spokojenosti mi stačilo dojet do pátého místa, tajně jsem myslel na bednu." Vršecký se za 29 let života nenaučil otvírat šampaňské, o což se marně pokoušel na stupních vítězů.

Pro něj podstatnější disciplínu, vodit po dráze kamion v bláznivé rychlosti až 160 km/h, však zvládá skvěle. "Černá kočka" z Česka díky němu řádila v "pralese" kamionů, který v Katalánsku vyrostl. Pětatřicet kolosů se vtěsnalo na úzkou dráhu a nastoupilo do divokých závodů.

"Pěkný, ty vole!" vyhrkl Vršecký v pauze mezi jízdami, když na snímcích spatřil těžký karambol konkurenta Garretta. Prohlížel si fotky s nehodou a ukusoval čokoládovou fidorku. Cynismus? Ne, jen smíření s drsným světem truckerů.

Vždyť kolikrát stačilo málo a i Vršecký mohl místo se špuntem od šampaňského zápasit s vlastním zklamáním. V závodech vozů rozměrů XXL od sebe dělí triumf a zmar často pár milimetrů.

Po kolizi se vyvalí tragicky černý kouř a do vzduchu letí žlutý prapor coby varování: Pozor, nehoda! Z kabiny rozjetého tahače se to musí jevit hrůzně: jako by do tmy vzlétl obří motýl a vyplašeně mával žlutými křídly. I Vršeckého stájový druh Gerd Körber doplatil na nelítostný boj tahačů, konkrétně na atak Španěla Albaceteho. "Zpomalil jsem v zatáčce a on do mě vletěl," stěžoval si Körber. Co bylo dál, líčil německý pilot autenticky. Rozpřáhl ruce, zvukem "íííííí!" naznačil kvílení brzd, pak o sebe pleskl dlaněmi a výkřikem "džůf!" popsal ohromný náraz.

To Vršecký prožil pohodovou sobotu. Po 5. kole závodu slyšel do sluchátek: "Máš náskok pět vteřin!" O kolo dál: "6,3 vteřiny, jeď v klidu!" A když po 10. kole proťal vítězně cíl, neslo se z vysílačky: "Super, Davide, super! Gratulace!" Euforii na nejvyšším místě pódia Vršeckému nezkazilo ani to, že neznalí pořadatelé utnuli českou hymnu v půlce.

FILIP SAIVER, MF DNES

obsah | svět - svet