První Čech přeplaval La Manche oběma směry

Prvním českým plavcem, který překonal kanál La Manche oběma směry, se stal dvacetiletý David Čech. Ke svému výkonu potřeboval 19 hodin a 54 minut. Během svého pokusu uplaval zhruba 80 kilometrů, v závěru musel překonat u anglických břehů kromě odlivu i silné protiproudy. Informoval o tom manažer českého plavce Ivan Hudeček.

"Závěr byl velice těžký. Nesmírně mě bolí ramena, zejména pravé. Zřejmě se dnes pořádně nenajím. Ale jsem nesmírně šťastný, že se mi pokus podařil," uvedl Čech po vystoupení z vody dnes ráno po šesté hodině na Shakespearově pláži v Anglii.

Poprvé Čech překonal kanál La Manche jedním směrem na den přesně před dvěma lety 7.srpna 2004. Tehdy se ve svých osmnácti letech stal prvním českým plavcem, jenž pokořil časem 9:45 desetihodinovou hranici.

Závěr dnešního Čechova pokusu probíhal za velkého povzbuzování všech členů doprovodného týmu. Mořská hladina sice nebyla zvlněná, problémem byl ale odliv. "David byl už hodně vysílený. V jednu dobu v boji se silnými protiproudy stál hodinu takřka na místě," řekl Hudeček. "Celou plavbu zvládnul sám, nikdo vedle něj neplaval. Velký výkon odvedli lodivodi bratři Ray a Regg Brickellové," dodal.

Studená voda okolo sedmnácti stupňů Celsia Čechovi, který je zimním plavcem, problémy nedělala. V průběhu necelých dvaceti hodin se stravoval hlavně energetickými nápoji, kalorickými tyčinkami a kompoty.

Ke svému úspěšnému pokusu v plavbě oběma směry vyrazil Čech ze Shakespearovy pláže v neděli ráno po deváté hodině. V naprosté pohodě zdolal za devět hodin a čtyři minuty kanál jedním směrem. Při desetiminutové přestávce na francouzském břehu se občerstvil a trenér Zoltán Makai mu před zpáteční plavbou do Anglie nanesl na tělo další ochrannou vrstvu tuku.

"V první polovině jsem měl pouze drobné problémy před doplaváním na francouzský břeh s protiproudy. Snažil jsem se držet svých pětapadesát temp za minutu. Moře bylo klidné, začalo se vlnit až před Francií, kdy se zatáhla i obloha," řekl Čech po první polovině svého pokusu, kdy při cestě do Francie urazil zhruba 38 kilometrů.

Čech pochází z Opavy, studuje stavební fakultu VUT v Brně, kde má za sebou první ročník a plave za Univerzitu Brno. S plaváním začal poměrně pozdě, až ve třinácti letech. Předtím se věnoval lyžování a tenisu. Vzhledem ke svým vytrvaleckým schopnostem se zaměřil na delší tratě. Je vítězem Českého poháru v dálkovém plavání v letech 2003 až 2005. Před rokem byl na kanále La Manche členem doprovodného týmu operního pěvce Richarda Haana.

"Nejtěžší věc byla sehnat peníze na pokus přeplavat kanál La Manche oběma směry. Před dvěma lety dal na moji přeplavbu jedním směrem ze svého hodně financí můj táta," řekl Čech ještě před cestou na kanál La Manche.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | svět - svet