Čecha vybrali fotbalisté v Anglii do ideální sestavy

Po čtyřech letech se stal opět nejlepším fotbalistou hrajícím v Anglie domácí hráč. Kapitán Chelsea John Terry zvítězil v anketě, kterou pořádá hráčská asociace. Jeho kolega z klubu Petr Čech se prosadil do ideální jedenáctky Premier League jako nejlepší brankář. Objevil se i v užší šestičlenné nominaci na Hráče roku.

Vedle reprezentačního obránce Terryho a Čecha byl třetím zástupcem Chelsea v nominaci záložník Frank Lampard. Prvenství z uplynulých dvou let neobhájil francouzský kanonýr Thierry Henry z Arsenalu, který rovněž figuroval ve finálovém výběru. Tentokrát skončil třetí za Lampardem. V užší nominaci byli ještě liverpoolský záložník Steven Gerrard a útočník Andy Johnson z Crystalu Palace. Nejlepším nováčkem se stal útočník Wayne Rooney z Manchesteru United. Hlasovat mohli všichni fotbalisté, kteří hrají anglickou ligu.

Čtyřiadvacetiletý Terry v letošní sezoně dovedl Chelsea do semifinále Ligy mistrů a míří s ní k anglickému titulu, který londýnský klub získal naposledy před padesáti lety. Tuto anketu vyhrál jako první hráč Chelsea v historii. Obránce v ní naposledy zvítězil před dvanácti lety.

Své prvenství označil Terry za neuvěřitelné, posléze je věnoval spoluhráčům a trenéru Mourinhovi. "Je to velká pocta, když si uvědomíte, že pro vás hlasovali profesionálové, proti kterým týden co týden nastupujete. Takové uznání je něco fantastického," řekl vítěz. "Bez spoluhráčů a bez atmosféry, která teď v týmu vládne, bych ale nikdy nevyhrál," dodal.

Nejlepší jedenáctka anglické ligy: Petr Čech (Chelsea) - Gary Neville (Manchester United), John Terry (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Ashley Cole (Arsenal) - Shaun Wright-Phillips (Manchester City), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Arjen Robben (Chelsea) - Thierry Henry (Arsenal), Andy Johnson (Crystal Palace).

LIDOVKY

obsah | svět - svet