USA chystají historické ocenění pro Havla

Česko čeká na historické ocenění. Na stolech amerických kongresmanů leží návrh rezoluce, která má uctít Václava Havla. "Je myšlena jako pocta za neobyčejnou službu České republice, za prosazování svobody a demokracie po celém světě," říká demokrat Ron Kind, který návrh předložil a poskytl iDNES rozhovor. "Chystáme se na to," sdělil iDNES Jakub Hladík, tajemník Václava Havla. "Bude-li tato rezoluce opravdu přijata, je tím pan Havel velmi překvapen a velice poctěn," dodal.

Demokrat z Winsconsinu a člen Sněmovny reprezentantů rezoluci předložil společně s třemi kolegy. Připojili se republikáni Doug Bereuter a jeho kolegové Howard Berman a Tom Lantos. O přijetí rezoluce měla Sněmovna reprezentantů hlasovat již tento týden, ale kvůli tragédii raketoplánu Columbia se zatím nedostala do programu. Další hlasování je plánováno na 11. února.

"Netroufám si odhadnout, jak suverénní parlament suverénní země rozhodne. Pokud rezoluci schválí, samozřejmě to přivítáme," řekl iDNES bývalý český velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Pokud návrh projde, stane se Havel prvním takto oceněným Čechem a druhým Čechem, na jehož poctě se kongresmani shodli.

Američtí zákonodárci již v roce 1930 ocenili zlatou medailí Václava Vojtěcha, který se v letech 1928 a 1929 zúčastnil Byrdovy antarktické expedice. Vojtěch byl také vůbec prvním Čechem na bílém kontinentu. Kongresmani se chystají Havla ocenit za to, že zasvětil svůj život lidským právům a demokracii. Dále mohou uznat jeho úspěchy coby dramatika a politika a poblahopřát mu za vynikající služby pro Česko. "Bezesporu je to skvělá a přínosná věc, vynikající pocta a vyznamenání pro Českou republiku. Ale nerad předjímám, počkejme, až to bude schváleno," řekl iDNES mluvčí ministerstva zahraničí Karel Borůvka. Originál dokumentu, který kongresmani navrhují ke schválení, má tři strany. Vyjmenovává třináct důvodů, proč Havla uctít.

Ron Kind: S Havlem jsem se potkal na bigbítu

Demokrat Ron Kind pochází z La Crosse ve Wisconsinu, kde dosud trvale žije. Manželka Tawni je soudní zapisovatelkou. Společně mají dva syny. Starší Johnny se narodil v roce 1996, Matthew je o necelé dva roky mladší. Než nastoupil politickou kariéru, pracoval Ron Kind jako oblastní prokurátor. Věnoval se především kauzám sexuálního obtěžování, zneužívání dětí, domácího násilí a trestným činům páchaným v administrativě. Do Sněmovny reprezentantů byl Ron Kind poprvé zvolen v listopadu 1996. Nyní členem několika sněmovních komisí, například vzdělávací či zemědělské.

Kdy jste se rozhodl navrhnout rezoluci o Havlovi?

Kroky k navržení a přijetí rezoluce jsem začal podnikat na počátku ledna, aby se kryla s odchodem Václava Havla z postu prezidenta.

Jako často Kongres přijímá podobné rezoluce?

Tyto rezoluce Kongresu mají vyjádřit společné národní pocity k určité osobě nebo události. Nedávno jsme například přišli s rezolucí, která byla kondolencí rodinám a přátelům posádky raketoplánu Columbia.

Znáte se s bývalým prezidentem? Potkali jste se?

Krátce jsem se s ním potkal na konci osmdesátých let. Trampoval jsem tehdy střední Evropou. Když jsem zavítal do Československa, seznámil jsem se s mnoha studenty, kteří aktivně protestovali proti komunistickému režimu. Navštívili jsme společně rockový koncert, na němž Václav Havel krátce z pódia pozdravil návštěvníky.

Mluvili jste spolu?

Když festival opouštěl, mohli jsme si vyměnit pár slov. Šlo o šťastnou shodu okolností. Imponovalo mi, s jakou odvahou, přesvědčivostí a zanícením hovoří o svých názorech na demokratické principy a osobní svobodu.

Čeho si na Václavu Havlovi nejvíc ceníte?

Coby světově uznávaný spisovatel a dramatik, vězněný politický disident a jeden ze zakladatelů Charty 77 a první demokraticky zvolený vůdce země po Masarykovi a Benešovi zanechá nesmazatelnou stopu, kterou mohou další národy následovat, aby dosáhly podobné svobody.

Chystáte se někdy opět navštívit Česko?

Rád bych se vrátil a navštívil některé z přátel, s nimiž jsem se seznámil během svého trampování. Taky si chci znovu projít a připomenout přírodní krásy země.

MAREK DVOŘÁČEK, iDNES

obsah | svět - svet