Češi ve Španělsku

Za sluncem do Španělska míří z Čech každoročně asi sto tisíc lidí. Kolik Čechů tam však žije trvale? Podle odhadu resortu zahraničí asi dvě stovky. Španělsko v dobách totality nebylo typickou cílovou zemí českých emigrantů a teprve v posledních letech stoupá počet těch, kteří se za Pyreneje vypravili za studiem nebo za prací. Většina českých krajanů žije v hlavním městě Madridu. Vznikl zde dokonce i krajanský spolek.

"Klub Čechů a Slováků byl založen myslím v dubnu 1992. Na začátku byl opravdu maličký, na zakládací listině je asi dvacet pět členů," upřesňuje jeho současná předsedkyně Jana Žalská. Dnes má podle ní klub asi sto dvacet členů. "V Madridu je malá česká komunita, není to jako třeba v Německu nebo v Rakousku nebo v jiných evropských zemích. Je nás tady málo, sto dvacet nám připadá jako velké číslo."

Tak dvakrát do roka klubz organizuje nějakou kulturní akci. "Většinou jsou to koncerty, buď klasika, nebo jsme tady měli na podzim třeba Evu Henychovou, měli jsme tu koncert pana Merty. Pak jsou to menší krajanské akce typu ples, který letos bude potřetí nebo počtvrté, je to už tradice, mikulášskou show pro děti. Scházíme se na tzv. barbacoa, to znamená na opékání, a tak dále," vyjmenováv Jana Žalská.

Klub zatím nemá žádné stálé sídlo, své prostory krajanům však často poskytuje česká ambasáda. Každý měsíc se tam například promítají české filmy.

V současné době v Madridu přibývají smíšené španělsko - české manželské páry. Češky přicházejí do Španělsku zpravidla jako au-pair a některé z nich se tu pak provdají. Pracují tu ale i drobní podnikatelé z Česka, kteří si v Madridu založili vlastní firmu. A samozřejmě také studenti a překladatelé. Ve Španělsku mimochodem roste i zájem o studium češtiny.

"Většinou jsou to tedy manželé Španělé, kteří si říkají, že už by se měli naučit něco česky, když jejich manželka ovládá tak krásně španělštinu. Ale jsou tady i podnikatelé, kteří se zajímají o češtinu, protože mají partnery v České republice. Mluví se hodně o tom, že by se měl udělat kurz češtiny pro děti, děti se měly nějak zorganizovat, aby se čeština udržela, protože tu většinou chodí na španělské školy. To je ale zatím v plánu, je to otázka financí, ochoty členů a tak dále," dodává Jana Žalská.

Španělé se v rostoucí míře zajímají o českou historii a kulturu. Dnes už mohou využívat také knihovnu, kterou otevřelo České centrum v Madridu. Jsou v ní nejen knihy, ale i řada českých filmů na videokazetách a DVD.

ČESKÝ ROZHLAS

obsah | svět - svet