Desítky Čechů se z Asie blízkým stále neozvaly

V oblastech postižených zemětřesením a tsunami je asi 1000 občanů České republiky. Podle Ministerstva zahraničních věcí (MZV) není nikdo z nich mezi mrtvými. S ohledem na obtížnost komunikace se zatím stále nepodařilo kontaktovat několik desítek českých občanů.

V postižených pobřežních oblastech Indonésie, Malajsie, Malediv, Srí Lanky, jihovýchodní Indie a Thajska zůstává i nadále velmi nepřehledná situace.

"Neměli jsme zprávy o 312 osobách. Seznam se ale stále mění, ztenčuje," řekl dnes novinářům náměstek MZV Pavel Svoboda.

V současné době MZV posiluje svou přítomnost v oblastech postižených zemětřesením.

Na Srí Lanku byla dočasně přeložena konzulka z velvyslanectví ČR v Dillí, jižní pobřeží Thajska bude pokrývat diplomat ZÚ Bangkok a do oblasti byl vyslán i konzulární specialista na nouzové situace z ústředí.

V ústředí MZV bylo zřízeno telefonické centrum pro postižené zemětřesením a jejich rodinné příslušníky. Zatím na něj volaly stovky osob.

Deset miliónů korun

Prozatím bylo rozhodnuto o materiální pomoci ve výši 2 milionů Kč, jejíž součástí je i okamžitá zásilka pitné vody, která bude doručena dnešní linkou ČSA do Colomba. Tímto letem odlétají i dva lékaři a psycholog.

ČR se rozhodla celkem vyčlenit na pomoc postiženým oblastem deset miliónů korun.

Pět miliónů uvolnilo MZV, druhou polovinu musí ještě schválit vláda. Premiér Stanislav Gross již uvedl, že půjde pouze o formalitu.

Stejný názor před novináři prezentoval i šéf sekce předsedy vlády Miroslav Kostelka. Podle něj lze očekávat, že ministři pomoc neodmítnou.

Finančně chtějí pomoci i senátoři. Předseda horní komory Přemysl Sobotka zorganizoval mezi kolegy sbírku. Sám přispěl částkou 100 tisíc korun.

Připravené speciály

Po balené pitné vodě bude následovat i jiná materiální pomoc, mj. dezinfekční prostředky atd. V poslední fázi přijde na řadu přímá finanční pomoc.

Uvolnění finančních prostředků v celkové výši cca 8 milionů Kč se očekává po rozhodnutí vlády. Na distribuci této částky se budou podílet organizační složky specializované na humanitární pomoc v rámci OSN, resp. české nevládní organizace. ČR se dále z titulu svého členství podílí na jakékoli zahraniční humanitární pomoci distribuované EU. Na Srí Lanku dnes odletěl i pracovník ministerstva zahraničí. "Má úkol dostat se jakýmkoli způsobem na Maledivy, protože odtud jsou informace velmi kusé," uvedl Kostelka.

Ministerstvo obrany ČR má navíc připravené vojenské speciály, které jsou připraveny v případě zájmu postižených turistů ihned vzlétnout a přivézt je domů. MZV doporučuje občanům, aby až do vyjasnění situace do nejvíce zničených lokalit necestovali.

Gott je v pořádku

Počet obětí ničivých živlů stoupl v jihovýchodní Asii podle oficiálních údajů na 22,8 tisíce osob. Neoficiální čísla však hovoří již o téměř 25 tisících mrtvých.

Jen na Srí Lance přitom zemřelo kolem sedmi stovek zahraničních turistů.

Naopak situace na Maledivách, kde mimo jiné tráví dovolenou zpěvák Karel Gott s přítelkyní Ivanou, manželi Svobodovými a Michalem Davidem a jeho ženou, se zklidňuje. Páry se vrátí do ČR podle plánu.

(dan), PRÁVO, NOVINKY

obsah | svět - svet