Rakouský fotbal snižuje nezaměstnanost Jihočechů

Chcete pracovat v Rakousku bez pracovního povolení? Pokud umíte alespoň obstojně kopat do fotbalového míče, neměl by to být problém. Amatérští fotbalisté z Čech jdou totiž nyní v Rakousku doslova na dračku.

Podle zástupců Jihočeského fotbalového svazu dnes hraje fotbal v nižších rakouských soutěžích minimálně 300 místních. K tomu je ale třeba připočíst další desítky sportovců z jiných českých krajů. Hráči, kteří jsou oficiálně amatéry, za své služby pobírají na české poměry slušnou odměnu. Pro fotbalistu, který má v Česku civilní zaměstnání nebo je v evidenci nezaměstnaných, představuje odměna z "bramborové" ligy v Rakousku výrazný zdroj příjmů.

Měsíční platy se značně liší, ale například na úrovni rakouského krajského přeboru se mohou pohybovat od 15 tisíc korun nahoru. "Navíc si můžeme vydělat i na cestovném," řekl jeden z fotbalistů, který z jihočeského divizního celku přestoupil do o dva stupně nižší soutěže v Horních Rakousích. Stejně jako jeho kolegové ale nechce zveřejnit své jméno. "Většina hráčů dostává peníze od sponzorů klubu přímo na ruku. Navenek ale vystupují jako ryzí amatéři," vysvětluje fotbalista. Stává se tak, že třeba rakouský vesnický řezník platí českého hráče a tato platba neprochází účetnictvím klubu. "Jsou to prostě nezdaněné peníze," říká fotbalista.

Rakousko se tak stává lákadlem nejen pro špičkové české fotbalisty, kteří dnes s profesionální smlouvou hájí barvy vídeňských prvoligových celků Rapidu či Austrie, ale také pro mnoho amatérských hráčů, kteří dosud hráli jen tak pro zábavu třeba v jihočeské okresní soutěži.

"Hřiště obcházejí takzvaní manažeři, kterým rakouské vesnické kluby nabízejí třeba 100 eur, když jim seženou šikovného českého kluka," říká Jan Rybák, místopředseda fotbalového klubu v jihočeské Kaplici. Klub se podle něj může proti takovému odlivu amatérských fotbalistů bránit jen tím, že s hráčem uzavře takzvanou neamatérskou smlouvu a bude mu vyplácet měsíčně třeba dvoutisícovou odměnu. Pak může na základě této smlouvy žádat od rakouského klubu odstupné.

"Jenže různí dohazovači radí našim mladých hráčům, aby žádné smlouvy neuzavírali. Tvrdí, že jim to potom bohatě vynahradí v Rakousku," stěžuje si Rybák. Jen z Kaplice, jejíž mužstvo je účastníkem krajského přeboru, hraje v rakouských soutěžích deset mladých fotbalistů.

"Já celkově odhaduji počet Jihočechů, kteří se živí fotbalem v Horních Rakousích, na dvě až tři stovky," říká trenér třeboňského fotbalového mužstva Petr Svačina.

Blízkost Rakouska je podle něj také hlavním důvodem, proč v celcích divizní či krajské soutěže prakticky chybějí fotbalisté kolem 25 let. "Všichni jsou v Rakousku v traktorové lize. Nám pak zbývají pak jen velmi mladí nebo naopak starší hráči," říká Svačina, který sám dlouho hrál za rakouský klub. A proč vlastně Rakušané "nakupují" v takové míře právě české fotbalisty? "V Rakousku nemá tolik mladých kluků o fotbal zájem. Každá vesnice je ale hrdá na své fotbalové mužstvo a dělá všechno pro to, aby uhrálo co nejlepší výsledky," tvrdí Svačina. A hráči ze sousedních jižních Čech jsou prostě nejdostupnější.

Problém je ale v tom, že kvalita fotbalu na jihu Čech údajně upadá. "S tím my ale bohužel nemůžeme nic dělat. Pokud jsou hráči vedeni jako amatéři bez smlouvy, nemůžeme s jejich přestupem do Rakouska bez jakéhokoliv odstupného nic dělat," řekl Petr Doležal, vedoucí legislativní sekce Českomoravského fotbalového svazu. Osobně odhaduje, že se v nižších rakouských soutěžích živí či přiživuje fotbalem minimálně pět set českých fotbalistů.

Protože v naprosto stejné situaci jsou ale kluby v česko-německém příhraničí, může se celkový počet Čechů, kteří si ke svému platu každý měsíc přivezou ještě pár set eur za fotbal v zahraničí, vyšplhat až na několik tisíc.

MAREK KERLES

obsah | svět - svet