Slovensko pomôže Chorvátsku do EÚ

Slovensko a ďalšie krajiny podporujúce Chorvátsko sa pokúsia v stredu počas druhého dňa summitu EÚ v Bruseli presadiť, aby únia začala odložené prístupové rozhovory so Záhrebom do konca júna a vyslala do krajiny misiu, ktorá by priamo na mieste overila úroveň spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu.

Hoci Chorvátsko nebolo pôvodne na programe summitu, túto tému v utorok večer otvoril slovenský premiér Mikuláš Dzurinda i rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel. Krajiny podporujúce Záhreb sa pokúsia svoje návrhy presadiť do textu záverov summitu, s čím by však muselo súhlasiť všetkých 25 členských štátov EÚ.

Únia mala pôvodne začať rokovania s Chorvátskom 17. marca, podľa väčšiny krajín však Záhreb nesplnil podmienku plnej spolupráce s trestným tribunálom.

Hlavnou témou stredajšieho záverečného dňa vrcholnej schôdzky európskej dvadsaťpäťky však bude vynovená stratégia posilňovania ekonomickej výkonnosti EÚ zameraná na hospodársky rast a tvorbu pracovných miest, ktorú by mali lídri schváliť. K prehodnoteniu tzv. lisabonskej stratégie dochádza po tom, ako po piatich rokoch od jej prijatia únia výrazne zaostala za svojimi cieľmi.

Už v utorok lídri EÚ schválili reformu Paktu stability a rastu, ktorý stanovuje pravidlá rozpočtovej disciplíny členských štátov, a dohodli sa na potrebe prepracovať spornú smernicu o liberalizácii služieb.

PRAVDA

obsah | svět - svet