Chudí Češi, kteří se soudí v EU, mají právo na pomoc

Čeští občané, kteří vedou soudní spor v jiné zemi Evropské unie (kromě Dánska) a jsou bez peněz, mají od loňského prosince, kdy začal platit zákon o zajištění právní pomoci v přeshraničních sporech v rámci Evropské unie, právo požádat o bezplatnou právní pomoc.

Zprostředkovává ji mezinárodní odbor českého ministerstva spravedlnosti. Zatím se na něj od začátku letošního roku obrátilo s prosbou o pomoc čtyřicet lidí.

Žádost ministerstvo předloží do příslušného jazyka a odešle ji přijímacímu orgánu příslušného státu. Tím většinou bývá tamní ministerstvo spravedlnosti, ale například ve Španělsku jím je advokátní komora. Ti pak žádost postoupí žádost dalšímu stanovenému orgánu, který pak rozhodne, zda podle jejich národního práva má český občan na bezplatnou právní pomoc nárok.

"Pokud je rozhodnutí kladné, českému občanovi se dostane od členského státu, kde se koná soud, pomoci. Ten mu pak platí například soudní poplatky, překlady dokumentů či advokáta," vysvětlila Právu Eva Trmalová z České advokátní komory.

(vac), PRÁVO

obsah | svět - svet