Moc mluvíte o lidských právech, zlobí se Čína

Čína přešla do útoku, aktuálním cílem je "prostořeké" Česko. Asijské velmoci se nelíbí, že Češi příliš často mluví o lidských právech, že se až příliš zabývají otázkou Tibetu a jednají s tchajwanskými politiky.

Při své návštěvě Říše středu, ze které se ve středu vrátil, si tato slova vyslechl předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Autorem kritického proslovu byl předseda Všečínského lidového shromáždění Wu Pang-kuo.

Podle Zaorálka byli Číňané při jednání nejprve překvapivě otevření, když ale přišlo na citlivá témata, debata se vyhrotila. "Týkalo se to například otázek Tibetu a Tchaj-wanu. Pan předseda Wu Pang-kuo měl výhrady, že k otázkám Tibetu se v České republice vyjadřuje řada lidí, kteří neznají ani základní věci, a že by vyžadoval, aby to byli nezaujatí znalci, a ne někdo, kdo podle něho je bůh ví odkud placen za to, že protestuje," řekl Zaorálek.

Ještě tvrdší reakce se Česko dočkalo kvůli přístupu vůči Tchaj-wanu, který Čína považuje za vzbouřeneckou provincii. Wu Pang-kuo Zaorálka upozornil, že Česko by "nemělo zůstat pouze u prohlášení, v nichž souhlasí s politikou jedné Číny, ale mělo by se podle toho i chovat".

V poslední době, kdy se Česká republika snaží zlepšovat obchodní vztahy s Čínou, je kritika od Číny překvapivá.

KLÁRA TYLOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet