Češi se možná postaví Talibům

Po předchozím zdráhání vyslyšela Česká republika generálního tajemníka NATO George Robertsona a nabídla sto padesát mužů pro operace v Afghánistánu. Část z nich by měla pomoci v provozu kábulského letiště, část by se měla zapojit do operace Trvalá svoboda. To v praxi představuje boj proti stoupencům Talibanu.

"Informoval jsem zasedání ministrů obrany aliance o tom, že se ČR rozhodla vyslat až 150 lidí do Afghánistánu, což by samozřejmě ještě podléhalo schválení parlamentu. Těchto 150 lidí by dílem působilo v ISAF, dílem v operaci Trvalá svoboda," řekl velvyslanec Karel Kovanda, který v Bruselu zastupoval nemocného ministra Miroslava Kostelku.

Generální tajemník aliance českou iniciativu "spontánně přivítal" jako "první vlaštovku" signalizující, že lze překonat problémy, na něž naráží plánované rozšíření mise ISAF. George Robertson podle Kovandy zejména vyzdvihl "politický posun" v postoji ČR, která se až dosud zdráhala zúčastnit se operací v Afghánistánu. Podobné návrhy kromě ČR předneslo ještě půl tuctu dalších zemí, například Španělé, Němci, Norové, Turci a Nizozemci.

Velvyslanec Kovanda se zdržel podrobností, jen upřesnil, že zapojení do ISAF pod velením NATO se týká "personálu pro kábulské letiště". Pokud jde o české zapojení do operace Trvalá svoboda, "je na panu ministrovi, aby o tom ve vhodné době dále informoval".

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet