Češi lobbují i za vesmír

Čeští europoslanci se za necelé dva roky v Evropském parlamentu natolik rozkoukali, že tam kromě běžné zákonodárné práce docházejí do různých zájmových skupin a mnohdy je také zakládají.

Těchto skupin napříč politickými stranami je celá řada: od zájemců o myslivost až po vinaře. Jejich činnost není regulována, protože nejde o oficiální instituce europarlamentu, o to víc však přitahuje zájem firem, politiků a lobbistů.

Zmíněné skupiny jsou dvojího druhu: formální a pak volnější spolky. Těch prvních je nyní pětadvacet, jsou stálejší a jejich založení se řídí určitými pravidly. Těch druhých jsou desítky a nejsou nikde registrované; zpravidla je založí poslanec k vyřešení konkrétního problému a pak zaniknou.

"Ani první, ani druhé skupiny však nejsou financované z evropského rozpočtu. Jejich činnost jde mimo parlamentní kontrolu," říká Federico de Girolamo z tiskového oddělení sněmu.

Podle místopředsedy europarlamentu Miroslava Ouzkého (ODS), který má na starosti transparentnost, to ani není potřeba. "Je tu dostatek veřejné kontroly a já nemám pocit, že by se mělo poslancům nařizovat, čemu a jak se mají věnovat," říká Ouzký.

Většina českých poslanců alespoň v jedné skupině působí. Například lidovecká poslankyně Zuzana Roithová, místopředsedkyně výboru pro vnitřní trh, dochází do dvou a třetí založila.

"Jde o neformální skupinu pro řešení textilního průmyslu ve vztahu k Asii. Scházíme se dvakrát až třikrát do měsíce, zveme si někoho z komise anebo z podnikatelské sféry a bavíme se jak s asijským dovozem naložit," říká Roithová.

Podobně aktivní je europoslanec Milan Cabrnoch (ODS), který coby lékař chodí do několika neformálních spolků zabývajících se konkrétním zdravotním problémem. Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek (KSČM) je zase údajně členem skupiny Nebe a vesmír.

Jan Zahradil (ODS), Richard Falbr (ČSSD) či Daniel Strož (KSČM) patří k těm poslancům, kteří se do žádné skupiny nepřihlásili. "Nemám k nim důvěru. Jsou zakládány účelově, jejich vymezení je úzké a připomínají spíš lobbistické spolky než cokoli jiného," vysvětluje Zahradil.

Sami lobbisté si tyto skupiny pochvalují. "Sdružují poslance, kteří se o věc zajímají, a proto je není potřeba přesvědčovat. Je to praktické," říká jeden z lobbistů v Bruselu.

Jeho firma kontaktovala neformální sdružení europoslanců se zájmem o jadernou energetiku a podařilo se jí dosáhnout toho, že europoslanci při hlasování navýšili kompenzaci členským zemím za částečnou odstávku jejich jaderných elektráren.

Zájmová uskupení europoslanců

Oficiální spolky
Biodiverzita
Ochrana zvířat
Ochrana rodiny a práv dětí
Pobaltská Evropa
Federalisté
Národnostní menšiny
Kino a audiovizuální politika
"Čtvrtý svět"
Turistika
Zdravotně postižení
Odbory
Antirasismus
Střední a malé podniky
Lesbičky a gayové
Tisk, komunikace a svoboda
Tibet
Nebe a vesmír
Globalizace
Přátelé vína

Zdraví a spotřebitelé Města
Stárnutí
Mírové iniciativy

Neoficiální spolky
Pivní klub
Přátelé Tchaj-wanu
Přátelé Pacifiku
Přátelé Íránu
Motorkáři
Autisté
Veteráni
Rakovina
Osteoporóza
Internet
Lyžování a golf
Přátelé jazzu
Fanklub Bayern Mnichov
Skupina pro řešení textilního průmyslu ve vztahu s Čínou
Bioetika
Demokratizační skupina
Jaderná energetika
SOS demokracie

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ, KLÁRA TYLOVÁ

obsah | svět - svet