Česko vede boj proti návrhu hlasování v EU

Odpor k irskému návrhu o hlasovacích poměrech v Evropské unii vyslovil na summitu EU v Bruselu český premiér Vladimír Špidla. Mluvil prý jménem 13 "stejně smýšlejících" menších členských zemí. Irsko přerušilo jednání, aby námitky posoudilo.

"Třináctce "jde zejména o to, aby v konečném systému většinového rozhodování v Radě EU měly tyto státy větší váhu, než se navrhuje. To, co Irsko předložilo, jim připadá přeci jen ještě příliš výhodné pro velké lidnaté země, i když vnesené úpravy už vyšly vstříc menším státům.

Špidla novinářům situaci charakterizoval slovy, že "problematické otázky zůstávají ještě trochu otevřené". Usoudil, že "výsledek se nedá zcela předvídat, ale je to o hodně lepší". Nemínil nijak reagovat na skutečnost, že se stal symbolem krátkodobého "povstání" malých zemí proti rannímu irskému návrhu. Spíš to vysvětloval jako výrazný příspěvek do diskuse v rámci hledání schůdné institucionální rovnováhy.

Vyložil také, že dokud nebude v Bruselu rozhodnuto o ústavě a neuskuteční se další jednání o předsedovi Evropské komise, nehodlá se vracet do Prahy, i když ho tam čeká důležitá stranická schůze. "Mojí hlavní úlohou je zabývat se zájmy České republiky," řekl a vyjádřil přesvědčení, že sociální demokraté pochopí, dává-li se přednost zájmům země před stranickými záležitostmi.

Na Špidlovu iniciativu záhy reagoval španělský státní tajemník Alberto Navarro, podle něhož jde o "útok významného počtu zemí na irský návrh", který podle něj "prakticky vyhovuje" španělským požadavkům. Španělsko bude nyní usilovat o to, aby se na předloženém kompromisu už nic neměnilo.

Naproti tomu Polsko podle agentur vzápětí návrh "třináctky" podpořilo.

Summit EU pokračoval dnes ztuha a vůbec neodpovídal optimistickým představám, podle nichž měla být ústava domluvena za několik hodin. Začátkem týdne někteří diplomaté v Bruselu předpovídali, že by jednání o ústavě i o předsedovi komise mohlo skončit už ve čtvrtek. Nyní se mluví i o sobotě.

Podle Špidly však nadále panuje optimismus a dobrá nálada. "Negativní emoce jsou výrazně menší, než jsem kdy na Evropské radě viděl," uvedl.

Irský premiér Bertie Ahern se podle všeho pokusí do dnešního večera rychlým krokem ústavu dodělat, aby si uvolnil ruce pro poslední pokus domluvit se na předsedovi Evropské komise. Kolují dohady, že kdyby Británie dosáhla v ústavě všech omezení, která prosazuje, mohla by nakonec přece jen podpořit belgického premiéra Guy Verhofstadta. Široce se spekuluje také o třetím "černém koni", jehož by mohl Ahern navrhnout; nejčastěji se v této souvislosti přetřásá jméno portugalského komisaře Antonia Vitorina.

Český premiér Vladimír Špidla (uprostřed), šéf sekretariátu premiéra Petr Ježek (vlevo) a velvyslanec ČR při EU Jan Kohout.

LIDOVKY

obsah | svět - svet