Světová banka vyřadila ČR ze seznamu rozvojových zemí

Česká republika už nepatří mezi rozvojové státy. Tedy alespoň podle hodnocení Světové banky. ČR byla ze seznamu zemí, které mají právo na úvěry od Světové banky, vyřazena na nedělním zasedání instituce. Tzv. proces graduace ze zemí bývalého východního bloku absolvovalo zatím jen Slovinsko a nyní ČR.

Letos by Světová banka mohla vyřadit ještě Maďarsko, další státy, které jsou členy EU, Slovensko, Litva nebo Lotyšsko, si ještě budou muset počkat.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy je vyřazení spíš jen symbolické, protože ČR už úvěry od banky několik let nečerpá.

Pomalá Evropa zatím ekonomiku ČR neohrožuje

Světová banka a mezinárodní měnový fond také řešily dopady drahé ropy na světovou ekonomiku. Některé země s tím mají velmi velké problémy,. Podle Prouzy k nim ČR nepatří. Ceny ropy vyrovnává rostoucí kurz koruny vůči euru i dolaru. "Pokud bychom tuto výhodu ztratili, tak vysoká cena ropy začne tlačit," domnívá se Prouza, který se jednání ve Washingtonu zúčastnil.

Za důvody, proč evropské hospodářství zůstává pozadu, označovali účastníci jednání sílící euro a vysoké ceny ropy. "Tiše a nenápadně ale vynechávali možná nejdůležitější důvod, kterým je špatné fungování evropských ekonomik a nedostatek reforem," řekl Prouza. "Většina evropských zemí není ochotná přistoupit na reformy, což zvlášť ve srovnání s Amerikou hraje velkou roli," zdůraznil.

Na absenci pokroku růstu v Evropě a potřebu reforem poukázal už před jarním zasedáním světových finančních institucí výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Rodrigo Rato. "Evropské vlády se musejí postavit tváří v tvář faktu, že budou muset zvednout růstový potenciál," řekl ve čtvrtek.

NOVINKY

obsah | svět - svet