Česko uznalo nezávislou Černou Horu

Česká diplomacie v pondělí uznala novou zemi na mapě Evropy. Nezávislá Černá Hora vyhlásila nezávislost 3. června letošního roku. Podle oficiálního prohlášení českého ministerstva zahraničí si Černínský palác přeje, aby na Balkánu vznikl demokratický stát.

"Česká republika vítá vznik Černé Hory a její začlenění do mezinárodního společenství. Věří, že se Černá Hora stane jeho aktivním členem a bude vždy na mezinárodním poli důsledně obhajovat principy míru, stability a demokracie," píše se ve zprávě ministerstva zahraničí.

Česká republika postupovala při uznání Černé Hory v koordinaci s ostatními členskými státy Evropské unie. Ministři zahraničních věcí zemí EU přijali na pondělním jednání Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy EU v Lucemburku rozhodnutí umožňující členským státům Unie rozvíjet své vztahy s Černou Horou jako se suverénním, nezávislým státem.

Nyní by mělo dojít k navázání diplomatických vztahů mezi balkánským státem a ČR. Česko má v Černé Hoře dobrý zvuk nejenom kvůli českým turistům, kteří každoročně přijíždějí k pobřeží Jadranu.

NOVINKY

obsah | svět - svet