V Darney připomněli vznik čs. ozbrojených sil

Ve francouzském městečku Darney v jižním Lotrinsku si 30. 6. 2002 čeští a francouzští státní představitelé připomněli vznik první československé vojenské jednotky. K této významné události došlo před 84 lety a od nynejška ji bude navždy připomínat památník s pamětní deskou ve francouzštině a češtině.

Odhalení památníku bylo spojeno s oslavou Dne ozbrojených sil ČR, který vychází právě z tradice, již ve Francii zavedly československé legie za první světové války. Na ni po letech navázal prezident ČR Václav Havel, a tak by se měl v příštích letech Den armády připomínat již pravidelně.

Slavnostní události v Darney se zúčastnili předsedové českého a francouzského Senátu Petr Pithart a Christian Poncelet. Oba vzpoměli na dobu, kdy zde na plání nastoupilo k přísaze na 6 tisíc vojáků 21. a 22. československého pluku, pře nimiž stanul tehdejší francouzský prezident Raymond Poincaré a jako první vysoký státní představitel uznal právo Čechů a Slováků na samostatný, svobodný stát. To vše bylo součástí důležitých diplomatických aktivit pozdějšího prvního československého prezidenta T.G.Masaryka, které vedly k vyhlášení nezávislosti ve Vídni.

(mp)

obsah | svět - svet