Armádne delfíny cvičil slovenský softvér

Pri výcviku delfínov, ktoré pomáhajú hľadať míny v irackom prístave Umm Kasr, využíva americká armáda aj špeciálny počítačový program vyvinutý slovenskou firmou. Program si od hlohoveckej spoločnosti Dimension5 kúpilo americké námorníctvo minulý rok v auguste.

Softvér umožňuje analýzu veľkého množstva dát a ich zobrazenie vo forme trojrozmerného obrazu. "Americká armáda nám neprezradila, aké dáta bude s programom vyhodnocovať," povedal Dušan Toman, hlavný vývojár a jeden zo spolumajiteľov firmy.

"Softvér je však užitočný napríklad tam, kde treba odhaľovať skryté súvislosti medzi javmi, ktoré nie sú viditeľné pri bežnom pohľade na dáta."

Skúšobná verzia programu, ktorý stojí 600 dolárov, sa dá bežne získať na internete a takto prišla aj objednávka americkej armády. Kto ju zadal, to sa majitelia dozvedeli až po nákupe. Američania ich totiž kontaktovali so žiadosťou o doplňujúce informácie k obsluhe softvéru. "Cez e-mail sme im preto radili, ako program lepšie využiť na konkrétne úlohy. Ide totiž o principiálne iný softvér, ako napríklad Excel či Word, a na jeho optimálne využitie nestačí naštudovať si príručku," vysvetlil Toman.

Firma vyrába tento program od roku 1998 a jej klientmi sú najmä veľké zahraničné farmaceutické firmy, banky a výskumné spoločnosti. V spoločnosti, ktorá nemá ani jediného slovenského zákazníka, pritom pracujú len jej traja spolumajitelia. "V oblasti vývoja softvéru zväčša nejde o množstvo zamestnancov, ale o šikovnosť jednotlivcov," hovorí Toman.

TOMÁŠ BELLA, SME

obsah | svět - svet