Die Presse: Dzurinda je taktik

Kým v Poľsku, Maďarsku a v Českej republike museli nepopulárni premiéri svoje miesta opustiť, slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý svojmu obyvateľstvu pripravil najbolestnejšie reformy zo všetkých krajín vyšehradskej štvorky, sedí v polovici svojho funkčného obdobia v sedle oveľa pevnejšie ako kedykoľvek predtým, píše štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Die Presse.

Dzurindova koalícia síce stratila väčšinu v parlamente, Dzurinda však dozrel na majstra v taktizovaní, ktorý rozvadených opozičníkov dokáže rozohrať proti sebe a odbojnú koalíciu zas udržať pospolu, pokračujú noviny. Denník konštatuje, že kým Slovensko bolo za Mečiarovej éry izolované a zahraniční investori ho obchádzali, považujú ho dnes aj medzinárodné finančné inštitúcie za vzor reforiem.

Štátne podniky sa vo veľkom počte predávajú zahraničným firmám, v sociálnom, vzdelávacom a zdravotníckom systéme sa na prvé miesto dostáva vlastná zodpovednosť pred poručníctvom štátu. Kto nemá dosť peňazí, prepadne cez sieť. Obyvateľstvo síce frfle, zahraniční investori však prichádzajú na Slovensko v zástupoch, uvádza Die Presse.

Dzurinda sa môže spoľahnúť na to, že k jeho programu neexistuje nijaká iná alternatíva - a pomáha mu aj parlamentná matematika. Šesť z deviatich parlamentných strán a takmer všetkých 21 "nezávislých" poslancov je podľa svojich programov orientovaných kresťansko-demokraticky.

Týmto sa Dzurinda ocitá nad dvoma opozičnými ľavicovými stranami, Smerom a KSS a stále najväčší opozičný politický subjekt - Mečiarovo HZDS - sa čoraz častejšie ocitá v úlohe "zabezpečovateľa" parlamentnej väčšiny. Dzurinda tvrdí, že HZDS sa zmenilo a netají sa tým, že politicky oslabený Mečiar mu je bližší ako vytrvalý kritik Robert Fico. Dzurindovi prívrženci však s takýmto zbližovaním HZDS a SDKÚ nie vždy súhlasia. Dzurindov politický vzostup a založenie SDKÚ ide totiž ruka v ruke s politickým bojom proti Mečiarovi, uvádza Die Presse. Podľa rakúskeho denníka pomáha Dzurindovi na parlamentnej pôde aj skupinka podnikateľov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke HZDS, o krátky čas však z tohto politického subjektu vystúpili. Ako politickí bezdomovci bez vyhliadky na opätovné zvolenie sú títo poslanci koncentrovaní na ekonomické sústa pre spriatelené firmy. Aj keď ich médiá označujú za "parlamentné prostitútky", slúžia títo pohotovo na vytvorenie väčšiny pre Dzurindovu menšinovú vládu, končí analýzu Die Presse.

(jc, dc), PRAVDA

obsah | svět - svet