Auto českých diplomatů v Bagdádu pod palbou

V Bagdádu zaútočili ozbrojenci na vozidlo českých diplomatů. Policie, která je doprovázela, palbu opětovala. Nikdo nebyl zabit ani zraněn. Ve čtvrtek večer to ČT řekl ministr vnitra František Bublan. Podle něj nebyl útok namířen přímo proti České republice.

"Nejsem přesvědčen, že šlo o cílený útok," uvedl Bublan.

Podle Bublana nejsou útoky na zahraniční opancéřované vozy v Bagdádu nic neobvyklého, ozbrojenci se na tento typ aut zaměřují, říká.

Naštěstí bez zranění

"Byl podniknut útok na naše diplomatické vozidlo, respektive na vozidlo policie, která chrání a hlídá naše diplomaty v Bagdádu. To vozidlo bylo ostřelováno a naši policisté museli palbu opětovat a museli z tohoto místa rychle ujet," popsal ve čtvrtek incident Bublan.

"Oběti nejsou, protože jsme měli opancéřované vozidlo," řekl Bublan. Dodal, že pokud by byl útok podniknut na obyčejný automobil, zcela určitě by si střelba lidské životy vyžádala.

Na vůz českých diplomatů v Iráku zaútočili teroristé již dříve. V září 2004 neznámí ozbrojenci stříleli na automobil českého velvyslance Martina Klepetka. Podle informací civilní rozvědky tehdy šlo o cílený připravený útok.

Incident se tehdy odehrál v luxusní bagdádské čtvrti Mansúr. Když ráno velvyslancova toyota vyjížděla z rezidence, útočníci na ni z několika vozů zahájili palbu. Vůz zasáhlo 30 střel, nikdo nebyl zraněn. Velvyslanec Klepetko ve voze nebyl. Také tehdy příslušníky Útvaru rychlého nasazení, kteří auto řídili, zachránilo jen to, že vůz byl pancéřován.

Uneseni další diplomaté

Extremisté týž den v Bagdádu unesli šéfa alžírské diplomatické mise Balarúsího Alího a ataché Az ad-Dína bin Fádího. Potvrdili to policie i třetí pracovník ambasády.

Případ je považován za další z útoků, které mají zastrašit a vyhnat ze země diplomaty muslimských států. Zatím nejvážněji skončil počátkem měsíce únos šéfa egyptského zastupitelského úřadu Ihába Šarífa, neboť po pěti dnech teroristé oznámili jeho zavraždění.

(bt), SME

obsah | svět - svet