Vo Viedni spomínali na Dubčeka

Spomienkový večer k nedožitým 80. narodeninám Alexandra Dubčeka sa uskutočnil v priestoroch Rakúskej národnej knižnice vo viedenskom Hofburgu. Spomienkové podujatie pozdravil písomným posolstvom spolkový prezident Thomas Klestil a zúčastnil sa na ňom aj predseda parlamentu Heinz Fischer.

Ani jeden z vtedajších československých politikov neznamenal pre reformné hnutie v roku 1968 toľko ako Dubček - bol symbolom slobody a predstaviteľom reformného kurzu, uvádza sa v osobnom posolstve rakúskeho prezidenta. Podľa Klestilových slov si ľudia Dubčeka aj po brutálnom potlačení Pražskej jari vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 a aj počas normalizácie uchovávali v srdciach ako odvážneho reformátora. Pokladám Dubčeka za európskeho politika veľkého formátu, ktorý presadzoval morálnu integritu, skonštatoval Klestil.

Súčasťou podujatia bola aj výstava približne 60 fotografií z archívov ČSTK a TASR, ktoré sú prierezom nielen politickým, ale aj súkromným životom A. Dubčeka od Pražskej jari až po obdobie po tzv. nežnej revolúcii v roku 1989. Za podpory rakúskej verejnoprávnej televíznej spoločnosti ORF bol v rámci večera odvysielaný aj filmový dokument o Dubčekovej politickej činnosti.

Na podujatí sa okrem predsedu rakúskeho parlamentu zúčastnili aj desiatky diplomatov, predstaviteľov rakúskeho kultúrneho života, zástupcov Spoločnosti Alexandra Dubčeka a veľvyslanca SR v Rakúsku Ľubora Bystrického.

Večer zorganizovalo slovenské veľvyslanectvo vo Viedni a Rakúska národná knižnica.

TASR

obsah | svět - svet