Otevřen Dům Prahy v Bruselu

Na bruselské Palmerstone avenue byl včera večer slavnostně otevřen Dům Prahy, a to jako první samostatný region z kandidátských zemí. Luxusní vilu ve stylu art deco, vzdálenou tři minuty chůze od evropských institucí, Praha zakoupila od bruselského zubaře a rekonstruovala za necelých 53 miliónů korun, přestavba stála dalších osm miliónů.

Palmerstone patří v Bruselu k prestižním adresám a dům číslo 16 k typickým ukázkám pohodlné měšťanské architektury přelomu století.

"Otevřeli jsme pražské okno k EU," shrnul náměstek primátora Jiří Paroubek (ČSSD). Exprimátor Jan Kasl (nez.) se slavnosti neúčastnil. Dům má sloužit k propagaci Prahy, k přitahování investic, k šíření informací i věhlasu českého hlavního města. Ředitel zastoupení Zdeněk Werner věří, že se postupně stane vyhledávaným stánkem kultury - už proto pozval na zahájení harfenistku Kateřinu Englichovou, houslistku Jitku Hosprovou a mezzosopranistku Andreu Kalivodovou. V nově vytvořené galerii byla premiérově umístěna slavná výstava Pražský chodec fotografa Jiřího Všetečky.

(trj), PRÁVO

obsah | svět - svet