Brusel: Slovensko urobilo kus práce

Slovensko urobilo v uplynulých mesiacoch veľký kus práce v príprave na čerpanie peňazí z eurofondov a je v tejto oblasti na dobrej ceste. Povedal to v pondelok v Bruseli európsky komisár pre regionálnu politiku Michel Barnier.

Ešte v júli pritom Slovensko dostalo v správe Európskej komisie spomedzi desiatich vstupujúcich krajín najhoršie hodnotenie a Barnier ho označil "za menej pokročilé".

"V (júlovej) správe sme dali väčší dôraz na Slovensko, ale dnes musím povedať, že sa za niekoľko mesiacov urobil veľký kus práce a dnes som oveľa viac presvedčený o dobrej príprave Slovenska," povedal Barnier novinárom po bilaterálnej schôdzke so slovenským vicepremiérom Pálom Csákym.

Nechcel však robiť poradie krajín a porovnávať pripravenosť Slovenska s ostatnými. "Mňa zaujíma, aby boli všetci dostatočne pripravení, a Slovensko je na dobrej ceste," povedal komisár.

Upozornil ale, že práca sa ešte neskončila. Za problematické oblasti označil stále ešte chýbajúcu legislatívu o verejnom obstarávaní, technickú prípravu projektov i medzirezortnú koordináciu. V tejto oblasti však osobitne vyzdvihol pokrok Slovenska.

Csáky sa potešil pochvale z úst komisára, priznal však, že všetky problémy sa ešte odstrániť nepodarilo. "Samozrejme kvalita pracovníkov je problém, my ich teraz školíme, pozývame expertov z členských krajín, posielame našich ľudí tam. Čo sa týka kvality projektov, tam máme spolufinancovanie z programu PHARE, kontrolu nám robia experti z komisie, myslím, že je to riešiteľné," povedal novinárom.

Csáky sa okrem bilaterálnej schôdzky s Barnierom zúčastnil v Bruseli na spoločnom rokovaní komisára s ministrami vstupujúcich krajín zodpovednými za regionálnu politiku.

PRAVDA

obsah | svět - svet