Euro 2004: Baroš králem střelců, Poborský mistrem centrů

Kapitán nových mistrů Evropy, dvaatřicetiletý záložník Theodoros Zagorakis, byl vyhlášen nejlepším hráčem šampionátu. Ocenění se dočkali také čeští fotbalisté - Petr Čech, Pavel Nedvěd a Milan Baroš se vešli do třiadvacetičlenného All Star týmu turnaje.

Nejlepšího hráče a All Star tým zvolila osmičlenná technická komise, kterou vedl Skot Andy Roxburgh a zasedal v ní také bývalý československý trenér Jozef Vengloš. Devátý hlas měli fanoušci, neboť ho dostal vítěz jejich hlasování na internetu. Zagorakis by měl obdržet trofej pro nejlepšího fotbalistu Eura na galavečeru 26. srpna v Monaku.

V All Star turnaje mají se čtyřmi hráči největší zastoupení oba finalisté a také tým Anglie, jenž se s mistrovstvím Evropy rozloučil již ve čtvrtfinále.

Poborský je mistrem centrů

Že je Milan Baroš králem střelců fotbalového mistrovství Evropy, to ví už každé malé dítě. Ale že měl Karel Poborský za všech hráčů na turnaji nejlepší centry před branku, to si těžko někdo z fanoušků mohl spočítat. Oficiální statistiky UEFA nabízejí obrovské množství údajů a pro experty budou nepochybně zdrojem nejrůznějších analýz.

Asi nikoho nepřekvapí, že čeští fotbalisté vypálili o čtyřicet střel víc než zlatí Řekové, přestože hráli o zápas méně. Vůbec nejpilnější byli Portugalci se 113 pokusy, svěřencům trenéra Karla Brücknera patří za 87 střel druhé místo. Nejčastěji mezi tyče však mířili Nizozemci - z 86 případů skončilo 42 v prostoru magického obdélníku ohraničeného třemi bílými tyčemi.

Z jednotlivců nejvíc stříleli Henry a Van Nistelrooij, jimž experti z UEFA napočítali 22 pokusů. V přesnosti je na tom lépe Francouz, který zasáhl branku jedenáctkrát, zatímco Nizozemec jen desetkrát, za to však dal čtyři góly a Henry jen dva. Baroš na zisk koruny krále střelců potřeboval jen třináct střel, z nich sedm trefilo branku a pět síť. Šestkrát český útočník cíl minul. Karel Poborský připravil čtyři góly a stal se tak jasně nejlepším nahrávačem na šampionátu. Prvenství mu patří i v centrech před branku, neboť jeho dlouhé míče od postranní čáry našly spoluhráče celkem čtyřiadvacetkrát. Jeho někdejší velký rival v Manchesteru United David Beckham to dokázal jen osmnáctkrát. Hrál sice o zápas méně, ale i v procentuální úspěšnosti zůstal daleko za Poborským.

Co do počtu faulů vyhráli Portugalci se 116 nedovolenými zákroky, ale nejčastěji faulujícím týmem byli Lotyši s průměrem více než dvacet faulů na zápas. Jejich gólmanovi Kolinkovi také patří primát nejzaměstnanějšího brankáře na Euru, ve třech utkáních zlikvidoval 26 střel, to je o pět víc než Řek Nikopolidis za celý turnaj. Například Petr Čech měl jen 12 zásahů a stříbrný Portugalec Ricardo dokonce jen deset, zneškodněné penalty v rozstřelu se do této bilance však nepočítají.

LIDOVKY

obsah | svět - svet