Slováci si Euro Hockey Tour nezahrajú

Predstavitelia hokejových federácií pravidelných účastníkov Euro Hockey Tour Česka, Fínska, Švédska a Ruska dospeli počas piatkového zasadnutia v Štokholme v rámci Švédskych hokejových hier k dohode o novej podobe súťaže. Na všetkých štyroch turnajoch sa zúčastnia len tieto štyri mužstvá. Slovensko, ktoré nechýbalo na tohtoročnom Baltika Cupe v Moskve a Česko ho plánovalo pozvať na budúcosezónny Česká poisťovňa Cup, tak stratilo aj poslednú nádej, že sa stane piatym účastníkom prestížnej série.

"Pravdepodobne už dávnejšie sa rozhodlo, že v rámci skrátenia dĺžky trvania jednotlivých turnajov, budú na nich štartovať len štyri zakladajúce krajiny. Z hry tak vypadli okrem nás aj Kanaďania," povedal po návrate zo Štokholmu člen výkonného výboru SZĽH Ján Filc, ktorý dodal: "Vznikol tu konflikt v termínoch s jednotlivými národnými súťažami. Riadiace orgány jednotlivých líg neboli ochotné prispôsobiť sa časovým nárokom turnajov s piatimi účastníkmi. V pozadí však figurovali aj zvýšené finančné náklady. Ak by sme mali možnosť priviesť silného partnera, možno by sa situácia vyvinula inak. V súčasnosti to však nie je možné."

Ján Filc však už počas pobytu na severe Európy načal prvé neoficiálne rozhovory, ktoré by mali viesť k vzájomným kontaktom s tímami "silnej" štvorky. "S predstaviteľmi českého hokeja by sme si mali počas budúceho týždňa urovnať termíny, v ktorých by sme sa mohli stretnúť. Minimálne pred dvoma turnajmi EHT by sme s nimi chceli odohrať prípravné zápasy. Rovnako budeme hovoriť s Nemcami a Švajčiarmi o ďalšej bližšej spolupráci. Je tu možnosť vytvoriť sériu turnajov, na ktorej by si každá federácia prizývala štvrté mužstvo alebo by sme získali stáleho štvrtého účastníka. Z hľadiska kvality už máme určitú predstavu," dodal na záver Filc.

(mp)

obsah | svět - svet