Čeští europoslanci si rozebrali výbory i funkce

Čeští europoslanci si v minulém týdnu poprvé vyzkoušeli, jak se pracuje v Evropském parlamentu (EP). Usadili se v několika z dvaceti tamních výborů a někteří z nich dokonce získali prestižní funkce. Nejvýše postaveným naším politikem se přitom stal Miroslav Ouzký (ODS), obsadil jedno ze čtrnácti křesel místopředsedů EP.

Uspěli ale i další našinci. Josef Zieleniec z české formace SNK-ED (v EP Evropská lidová strana-Evropští demokraté ELS-ED) a Libor Rouček z ČSSD (Evropská socialistická strana ESS) se stali členy prestižního zahraničního výboru.

Ve výboru pro rozvoj zase usedli Jan Zahradil z ODS a nestraník Jana Hybášková (oba ELS-ED). Hynek Fajmon a Nina Škottová z ODS (ELS-ED) zamířili do rozpočtového výboru, Petr Duchoň (ODS, ELS-ED) do výboru pro kontrolu rozpočtu a Ivo Strejček (ODS, ELS-ED) do hospodářského a měnového výboru.

Bodují všechny strany

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci přilákal hned tři české europoslance - Milana Cabrnocha z ODS (ELS-ED), Richarda Falbra (ČSSD, ESS) a komunistu Jiřího Maštálku. Další tři - Jan Březina z KDU-ČSL (ELS-ED), Miloslav Randsdorf a Vladimír Remek (oba KSČM, v EP Sjednocená levice SL) usedli ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin zasedne Miroslav Ouzký (ODS, ELS-ED). Zuzaně Roithové z KDU-ČSL (ELS-ED) učaroval výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, Jaromíru Kohlíčkovi (KSČM, SL) výbor pro dopravu a cestovní ruch, Oldřich Vlasák (ODS, ELS-ED) se vydal do výboru pro regionální rozvoj, kde usedl také nezávislý senátor Vladimír Železný (Nezávislí/Demokraté) a nezařazená Jana Bobošíková. Do výboru pro kulturu a vzdělávání vešli nestraník Tomáš Zatloukal (ELS-ED) a Věra Flasarová (KSČM, SL); Jaroslav Zvěřina (ODS, ELS- ED) a Daniel Strož (KSČM, SL) zase do výboru pro právní záležitosti.

Další posty na obzoru

Neoficiálně se pro naše europoslance rýsuje i několik křesel místopředsedů výborů - Duchoň ve výboru pro rozpočtovou kontrolu, Ransdorf v průmyslovém výboru, Roithová ve výboru pro vnitřní trh.

Rouček se stane prvním místopředsedou zahraničního výboru ve druhé polovině mandátu, tedy od ledna 2007. Janu Hybáškovou čeká jmenování do čela delegace EP v meziparlamentním výboru EU-Izrael. Místopředsedou delegace pro jihovýchodní Asii by se měl zase stát komunista Kohlíček.

Europoslanci z ČR v EP: · z 24 českých poslanců patří 14 do klubu ELS-ED. Je to devět poslanců ODS (v křídle ED), tři poslanci zvolení na kandidátce SN/ED a dva za KDU-ČSL.

· šest komunistů patří do klubu Sjednocená evropská levice-Severská zelená levice. Sociální demokraté jsou pouze dva.

· Železný se zařadil mezi euroskeptiky (Nezávislí/Demokraté) a Bobošíková zůstala nezařazena.

PRÁVO

obsah | svět - svet