Slovensko otvorilo preambulu Európskej ústavy

Slovensko na medzivládnej konferencii o Európskej ústave opätovne otvorilo preambulu napriek tomu, že túto časť dokumentu označilo írske predsedníctvo za uzavretú. Premiér Mikuláš Dzurinda navrhol, aby sa preambula odvolávala na židovsko-kresťanské korene Európy.

"Hovoril som o tom, že u nás doma citlivo sledujeme diskusiu o preambule a že by sme boli radi, keby sa zmienka o kresťansko-židovských koreňoch nášho kontinentu v preambule objavila," povedal Dzurinda novinárom po prvom kole rokovaní o ústave na summite EÚ.

Slovenský premiér otvoril otázku preambuly ako prvý a podľa jeho slov ho v diskusii podporili tiež lídri Poľska, Talianska, Litvy, Malty a Rakúska.

Dzurinda nechcel odhadovať šance, že sa preambulu podarí ešte zmeniť. "Ja som to otvoril napriek tomu, že Bertie Ahern pomerne naliehavo upozorňoval, že to patrí do dokumentu, ktorý írske predsedníctvo považuje za uzavretý. Takže odhadnite si možno aj sami, aj na základe toho, koľkí sa pridali," uviedol premiér, ktorý nechce túto otázku dramatizovať, považoval však za potrebné na ňu upozorniť.

Celkovo dnes na prvom kole rokovaní panovala podľa Dzurindu "všeobecná dobrá vôľa dospieť k záverečnej dohode". "Text, tak ako sme ho dostali, považujeme za dobrý, na ktorom sa nakoniec všetci 25 môžeme dohodnúť," vyhlásil premiér.

Predsa však v diskusii uviedol viacero bodov, ktoré by podľa neho mohli návrh ešte vylepšiť. Pri väčšinovom hlasovaní, kde Írsko navrhuje dvojitú väčšinu 55 percent štátov a 65 percent obyvateľov, sa Dzurinda vyslovil za to, aby rozdiel medzi oboma parametrami bol najviac päť percent, úplne najlepšia by bola podľa SR rovnosť oboch hodnôt.

V prípade zloženia Európskej komisie, ktorá sa má po roku 2014 zoštíhliť na 18 komisárov, Dzurinda vyjadril pochopenie pre potrebu racionalizovať prácu exekutívy EÚ.

"Nie som si však istý či pod pojmom racionalizácia musí byť vždy iba zníženie počtu komisárov, ale ťažko sa hľadajú aj argumenty, aby sa ten počet komisárov neznížil, o to viac, že nás v EÚ bude časom viac ako 25," vysvetlil Dzurinda.

Namiesto návrhu pevne stanoviť počet komisárov na 18 sa ale vyslovil za to, aby tento počet predstavoval dve tretiny členských štátov.

Rokovania lídrov o ústave budú pokračovať vo čtvrtok večer, v prípade potreby v piatok.

(ebe)

obsah | svět - svet