Další Čech vystoupil na Mount Everest

Český horolezec Miroslav Caban vystoupil 17. května v 11.30 nepálského času na nejvyšší horu světa Mount Everest (8848 m.). Spolu s ním byl připraven zdolat horu i jeho kolega Miloslav Palacký, ten ale pro potíže s dýcháním musel zastavit těsně před cílem. Výstup obou horolezců se uskutečnil bez dýchacích přístrojů, což samozřejmě hodnotu sportovního výkonu zvyšuje. Použití kyslíku totiž odpovídá podmínkám o 2000 metrů níže.

Čeští horolezci v rámci přípravy na Everest absolvovali i pokus o výstup na Čo Oju (8201 m). Bohužel, vzhledem k nepřízni počasí, vysokým mrazům a sněhové bouři, se museli 400 metrů pod vrcholem v obtížném terénu zledovatělých sutí vrátit. Při tomto sestupu Miroslav Palacký uklouzl a padal lavinou, naštěstí jen krátce, takže k tragédii nakonec nedošlo. O krutosti podmínek, v nichž naši horolezci podali vynikající výkon pak svědčí i skutečnost, že jeden z jejich domorodých nosičů musel být vyměněn, protože utrpěl omrzliny rukou a nebyl dál schopen pokračovat s výpravou. Protože hlavním cílem výpravy byl Mount Everest, horolezci opustili Čo Oju, aniž by jejího vrcholu dosáhli.

Navzdory tomu, že expedici, která startovala do Himálají s velmi napjatým rozpočtem, pronásledovaly iorganizační problémy především v logistice zásobování a zajištění nosičů, zvládli horolezci přípravu a aklimatizaci velmi dobře.

Miroslav Caban je původním povoláním strojní inženýr. Nyní podniká jako drobný vinař v Hustopečích u Brna a je otcem dvou dětí. Redakce Práva se spojila s jeho manželkou, Danou, která měla možnost hovořit s mužem vzápětí po dobytí vrcholu. "Byl samozřejmě šťastný, splnil se mu sen." Na otázku, zda-li má o svého muže strach pravila, že věří v jeho schopnosti a odpovědnost a že se vždycky vrátí v pořádku domů.

(čír), PRÁVO

obsah | svět - svet