Pohár federácie patrí Slovenkám

Slovenský ženský reprezentačný tím včera v tenisovom Pohári federácie dosiahol najväčší úspech nášho tenisu v histórii, keď vo finále v Maspalomase vyhral nad domácim Španielskom. Náš kolektív Daniela Hantuchová, Janette Husárová, Martina Suchá, Henrieta Nagyová s nehrajúcim kapitánom Tomášom Malíkom získala najprestížnejšiu tímovú trofej sveta.

V úvodnej dvojhre na Kanárskych ostrovoch za celkového stavu 1:1 nastúpila ôsma hráčka na svete, naša jednotka Daniela Hantuchová proti domácej jednotke Conchite Martinezovej. V dramatickom, nevídane dlhom zápase (3:18 h) si s 30-ročnou Španielkou poradila 6:7 (6:8), 7:5 a 6:4, pričom v treťom sete využila únavu svojej súperky. Naše viedli 2:1.

Prvý set trval až 86 minút a rozhodla ho vo svoj prospech precízne hrajúca Španielka v tajbrejku. V ňom sa jej podarili až štyri víťazné údery, pri ktorých naša 19-ročná vychádzajúca hviezda svetového tenisu nemala šancu. V druhom sete mala Hantuchová za stavu 5:4 tri setbaly, ale napokon vyhrala až 7:5. V treťom viedla už 5:2, Martinezová znížila na 5:4, ale následne prelomila Španielke podanie a využila prvý mečbal v zisk dôležitého druhého bodu.

Rozhodujúci tretí bod získala naša dvojka Janette Husárová vhre so skúsenou Arantxou Sanchezovou-Vicariovou, ktorá nastúpila zranená a hrala len so sebazaprením. Husárová viedla 6:0 a 5:0, no dovolila svojej statočne bojujúcej súperke dve hry. Za stavu 5:2 v druhom sete pri svojom podaní dosiahla čistú hru a oslavy mohli začať. V prvej sobotnej dvojhre sa o úvodný bod pre Španielsko pričinila jednotka tímu kapitána Miguela Margetsa - Conchita Martinezová. Tridsaťročná rodáčka z Monzonu zvíťazila nad Janette Husárovou za 111 minút 6:4, 7:6 (6). Slovenská tenistka sa síce snažila taktickým výkonom eliminovať prednosti skúsenej Španielky, no napokon to na úspech nestačilo. Hrdinka doterajšieho priebehu svetového finále Fed Cupu zohrala s Martinezovou doteraz najvyrovnanejší duel (v predchádzajúcich dvoch uhrala dovedna len tri gemy), opäť sa však potvrdilo, že nepríjemný štýl hry tejto súperky Husárovej nesedí.

J. Husárová po zápase s Martinezovou povedala: "Robila som maximum, ale súperka bola lepšia. Hrala veľmi uvoľnene, robila minimum chýb. Conchita prejavila svoje dlhoročné skúsenosti z takýchto stretnutí. Solídne sa pohybovala na základnej čiare, bolo pre mňa ťažké dostať ju pod tlak a zahrať víťazný úder. Nie, vôbec som nemyslela na naše dva predchádzajúce duely. Je to už dávno, čo som s ňou hladko prehrala. Môj plač na lavičke v závere bol výsledkom výbuchu nahromadených emócií. Pokúsim sa z tohto zápasu poučiť."

Naša tenisová jednotka Hantuchová zdolala v druhej sobotňajšej dvojhre Magui Sernovú 6:2, 6:1 za 59 minút a vyrovnala tak stav duelu Španielsko - Slovensko na 1:1. Devätnásťročná rodáčka z Popradu, pre ktorú to bolo deviate singlové víťazstvo vo Fed Cupe, na dvorci dominovala a s náhradníčkou za zranenú Arantxu Sanchezovú-Vicariovú si hravo poradila.

Hantuchová: Nikdy v živote som nebojovala ako dnes

Naša tenisová jednotka Daniela Hantuchová prišla na tlačovú besedu po včerajšom zápase finále Pohára federácie so Španielkou Conchitou Martinezovou oblečená v červenom tričku s nápisom Victory (Víťazstvo), ktorým vyjadrila všetko. Po jej výhre nad domácou jednotkou 6:7, 7:5, 6:4 po takmer triapolhodinovej dráme sa Slovensko ujalo vedenia 2:1 na zápasy a domáce tenistky sa dostali pod veľký tlak. Deň predtým zdolala Daniela v Kongresovej hale v Maspalomas domácu Magui Sernovú hladko 6:2, 6:1.

Ešte sme vás nevideli tak bojovať na dvorci ako v nedeľu, vybehali ste zdanlivo stratené loptičky.

"Áno, tento zápas bol v mojej kariére jeden z najdôležitejších. Túžila som pomôcť tímu k druhému bodu, k zisku Pohára federácie. Takáto šanca na zisk trofeje sa nenaskytne každý deň!"

Martinezová hrala ako za mladých čias, takmer nekazila. Zmenili ste po prehratom prvom sete taktiku?

"Nepamätám si, kedy som ju videla hrať tak dobre. Problémy mi robila slajzovanými bekhendovými údermi, zmenou rytmu. Je to veľmi skúsená hráčka, takýchto zápasov odohrala nespočetne veľa, mala za sebou obecenstvo. O to viac si cením, že som psychicky zvládla vyrovnané stavy v druhom a treťom sete. Snažila som sa hrať svoj tenis, prvý set ma nerozladil. Po prehratom tajbrejku som pritvrdila hru, musela som urobiť nejakú zmenu. Vedela som, že fyzicky som lepšie pripravená a ak sa zápas natiahne, budem vo výhode."

V prvom sete za stavu 5:5 vás empajrový rozhodca napomínal za zdržiavanie hry. Čo si o tom myslíte?

"Bolo to z jeho strany smiešne rozhodnutie, súperka to urobila predtým niekoľkokrát a nič sa nestalo. Conchita ma jednoducho chcela vyviesť z rytmu. Počas stretnutia som musela upozorňovať aj na nepresné hlásenia čiarových rozhodcov, ktorí odvádzali domácim percentá."

Po víťaznom fiftíne ste vyhodili raketu z ruky, slovenská lavička a naši fanúšikovia v hľadisku sa išli utlieskať od radosti.

"Pre takéto chvíle hrám tenis, aj ja som bola namäkko. Jednako obrovskou únavou som si v prvej chvíli ani nestačila naplno vychutnať obrovské víťazstvo. Nikdy v živote som nebojovala tak ako dnes. Diváci boli fantastickí."

Slovensko viedlo po vašom zápase nad Španielskom 2:1, Pohár federácie bol na dosah.

"Toto už nemôžeme prehrať! Sme výborný tím, raz zaberie jedna z nás inokedy druhá. Toto už Janette Husárová nepustí z rúk. Som šťastná, že Pohár federácie sa dostane prvý raz v histórii na Slovensko. Mňa teraz čaká turnaj Masters v Los Angeles, ale keď sa vrátim domov, príde čas na veľké oslavy. Konečne poznám, ako chutí svetové prvenstvo, aké dokázali v máji naši hokejisti na MS vo Švédsku."

ONDREJ GAJDOŠ, SME

obsah | svět - svet