O české fostbalisty se pere celá Evropa

Škatulata, hejbejte se v podání českých fotbalistů možná zažije přestupový trh Evropy. Hned několik hráčů z úspěšného týmu na šampionátu v Portugalsku zřejmě změní dres. Doslova bombou by mohl být transfer Milana Baroše a Tomáše Rosického do Realu Madrid.

Ronaldo s Barošem v útoku, Beckham s Rosickým v záloze. I tak může vypadat sestava Bílého baletu v příští sezoně. Jeden z kandidátů na předsedu klubu Lorenzo Sanz slíbil, že v případě volebního úspěchu české reprezentanty na San Bernabeu přivede. Baroše hned, Rosického nejpozději za rok.

"To je jediná alternativa, která se nabízí," soudí o chystaném transferu agent obou českých reprezentantů Pavel Paska. "Všechno teď závisí na nedělní volbě," dodal.

Podobná kauza tu však už byla před rokem. Jeden z uchazečů o prezidentský post v Barceloně Josep Rovira vytáhl jako volební trumf angažování brankáře Petra Čecha. Zástupci katalánského velkoklubu však dali při hlasování přednost Joanu Laportovi, který si mezi tyče vybral tureckého gólmana Rüstüho.

Jaké jsou nyní Sanzovy šance, když proti němu stojí mocný úřadující prezident Fiorentino Perez, který navíc slíbil fanouškům zastřešení madridského fotbalového svatostánku? "Nejsem žádný prognostik. Počkáme a uvidíme," tvrdí Paska. Obecně se však má za to, že favoritem nedělních voleb je 57letý Perez.

Ten však na druhou stranu čelí kritickým hlasům, kterým se nelíbí přestupová politika královského klubu, která prý stojí za krizí, v níž se Real nachází. Nástup současného šéfa před čtyřmi roky, kdy vystřídal právě Sanze, je spojován s nákupem Luise Figa a posléze dalších hvězd.

Sanz se tak touží uvést v podobném stylu. Nejlepší kanonýr EURO Baroš a fotbalový "Mozart" Rosický mu mají přinést úspěch.

Příchod Rosického do španělské metropole ale připadá v úvahu nejspíš až pro další sezonu, kdy v Madridu vyprší smlouva francouzskému "kouzelníku" Zinedinu Zidanovi.

Baroš s Rosickým prý už mají připraveny smlouvy

"Existuje spoustu možných řešení," dodává k tomu tajemně Paska. Rosický ale možná už v té době bude běhat po liverpoolském Anfield Road.

Podle Pasky už mají oba hráči připravené smlouvy. "Baroše i Rosického si chce Sanz pojistit na čtyři roky. Podmínky kontraktu jsou opravdu vynikající," lehce poodhalil Paska.

Dalším transferem na spadnutí je přestup Marka Jankulovského do Juventusu Turín. Klub Pavla Nedvěda stojí o jeho služby téměř dva roky, ale konečně se prý rozhodl přistoupit ke konkrétnímu jednání.

Pokud však bude chtít Juventus Jankulovského získat, musí sáhnout hluboko do kapsy. Jestliže před evropským šampionátem byl k mání za čtyři miliony eur (přibližně 126 milionů korun), nyní vyšroubovalo Udine cenu na rovných deset (315 milionů).

A navíc se objevil vážný konkurent, anglický Tottenham, který nabízí za Jankulovského pět milionů liber (asi 236 milionů korun).

"Věřím, že se přestup do Juventusu nakonec dotáhne do konce," přeje si Jankulovski.

Heinz: čím dřív, tím líp

Téměř stoprocentně odejde z Ostravy Marek Heinz, útočník, který v Portugalsku oslnil řadu evropských manažerů. Sporting, Celtic, Atletico Madrid? "Možné je všechno. Ale čím dřív, tím líp," přeje si kanonýr Baníku.


Možné přestupy

Milan Baroš
(Liverpool - Real Madrid)

Tomáš Rosický
(Dortmund - Real Madrid, Liverpool)

Expředseda Realu Lorenzo Sanz prohlásil, že pokud bude v nedělních volbách zvolen, přivede oba. Očekává se, hlavně v případě Baroše, že zajímavých nabídek se objeví více. Nejlepší kanonýr šampionátu chce však nejdříve mluvit s novým koučem Liverpoolu.

Milan Baroš Marek Heinz
(Ostrava - Everton, Celtic Glasgow, Portsmouth, Sporting Lisabon, Atletico Madrid, Pireus, Mönchengladbach)

Poté, co zazářil na EURO, perou se o něj týmy z celé Evropy. Jeho přestup se zdá stoprocentní záležitostí.

Marek Jankulovski
(Udine - Juventus Turín, Tottenham)

Tým Pavla Nedvěda o něj usiluje delší čas. Z původně zamýšlené ceny čtyř milionů eur však po EURO sešlo, Udine nyní požaduje milionů deset.

Karel Poborský
(Sparta - Portsmouth)

Stojí o něj manažer anglického týmu Redknapp, Poborský však zřejmě už do zahraničí neodejde a prodlouží smlouvu ve Spartě.

Martin Jiránek
(Reggina - Celtic Glasgow, Doněck)

Skotský tým se o řízného obránce uchází delší dobu. Hráč se přestupu nebrání, rozhodující slovo má ale klub. A ten se spíš přiklání k finančně zajímavější nabídce z Ukrajiny.

Štěpán Vachoušek
(Marseille - Austria Vídeň)

V Olympique se neprosadil, manažer Zíka mu dojednává hostování v Rakousku.

Vyjednané přestupy

Petr Čech
(Rennes - Chelsea)

Transfer se "upekl" už v únoru, reprezentační jednička však ještě odchytala jaro ve Francii.

René Bolf
(Ostrava - Auxerre)

Před půl rokem podepsal ve Francii, na jaře ale ještě pomohl Baníku k titulu.

Vratislav Lokvenc
(Kaiserslautern - Bochum)

V rámci bundesligy změnil dres na sklonku uplynulé sezony.

Tomáš Hübschman
(Sparta - Doněck)

Ukrajinci měli velký zájem, Sparta nakonec kývla.

(neu, pta), LIDOVKY

obsah | svět - svet