Francúzi dnes počúvajú celý deň o Slovensku

Občania Francúzskej republiky majú počas štvrtka možnosť počúvať na rozhlasovej stanici France-Info informácie o Slovensku. Sprostredkuje ich priamo z Bratislavy tím pracovníkov tejto rozhlasovej stanice, ktorá je súčasťou verejnoprávneho rozhlasu Radio France.

Francúzski novinári si svoju redakciu réžiu i vysielacie štúdio s technickým vybavením priamo napojeným na materský rozhlas v Paríži - umiestnili vo Francúzskom inštitúte v Bratislave. Priame vysielanie z Bratislavy sa začalo realizovať v správach o 07.00 hodine, keď moderátor Bernard Thomasson priamym vstupom poskytol základné informácie o Slovensku: jeho geografickej polohe, susedoch, rozlohe a počte obyvateľov. Potom nasledoval výber zo slovenskej tlače.

Vysielanie z Bratislavy do Francúzska je rozdelené do troch častí: od 07.00 do 09.00 hodiny, potom od 12.00 do 14.00 a od 17.00 do 20.00 hodiny. Hlavnými témami vysielania sú každodenný život na Slovensku prostredníctvom širokých vrstiev obyvateľstva a uskutočnené ekonomické reformy. Redaktori France-Info nahrávali nielen v Bratislave, ale aj v iných mestách a miestach Slovenska.

Rozhlasová stanica France Info dáva obyvateľom 10 nových štátov o ktoré sa Európska únia rozšíri 1. mája tohto roku možnosť vyjadriť sa s cieľom lepšie ich pochopiť, lepšie spoznať ich videnie sveta, ambície pre rozšírenú EÚ, spoznať to, čo ich znepokojuje, ale aj to, čo predstavuje stred ich záujmov. France-Info rozhodne nechce nič posudzovať, zdôraznil dnes šéfredaktor poverený špeciálnymi operáciami Régis Picart.

Počas celého štvrtka si v priamych vstupoch z Bratislavy francúzski poslucháči vypočujú reportáže, rozhovory s cieľom lepšie pochopiť každodenný život i starosti Slovákov aj ich pohľad do zahraničia, ich spôsob chápať svoje miesto v novej rozšírenej Európe a vo svete, uviedla stanica na svojej internetovej stránke. Redaktori France Info pozorne sledujú vývoj vo svete, preto sa vyberajú do krajín, v tomto prípade aj do budúcich členov EÚ, aby prostredníctvom rozprávania ľudí dotyčnú krajinu spoznávali.

France Info prináša pohľady na ekonomiku, politiku, kultúru, dejiny, šport i ambície každej krajiny, ktoré sa v máji tohto roku stanú novými členmi únie. Toto zoznamovanie francúzskych poslucháčov s pristupujúcimi štátmi je na programe vždy vo štvrtok, relácia stanice France Info nesie názov Štvrtky v Európe.

France Info na svojej internetovej stránke pripomína, že obyvateľstvo Slovenska vo veľkej miere hlasovalo za vstup krajiny do EÚ. Voliči odhlasovali drvivou väčšinou vstup do EÚ v referende 16.-17. mája minulého roku. Francúzski poslucháči majú možnosť si vypočuť medziiným vstupy o politike, vzdelávaní, situácii farmaceutov, o sociálnom zabezpečení, o katolíckej cirkvi, o maďarskej a rómskej menšine a o stave na hraniciach s Ukrajinou. Nebudú chýbať ani témy ako boj proti korupcii, situácia v poľnohospodársko-potravinárskom sektore, kultúra a šport vrátane ľadového hokeja.

Po dnešnom vysielaní z Bratislavy sa má tím redaktorov francúzskej rozhlasovej stanice vybrať do Lotyšska, aby 26. februára z Rigy priblížili túto pobaltskú republiku. Potom 4. marca z Nikózie oboznámia Francúzov s Cyprom. Pôvodne sa malo vysielanie z Bratislavy uskutočniť 29. januára. Avšak pre štrajk novinárov francúzskeho verejnoprávneho rozhlasu sa "štvrtok z Bratislavy" opakovane odkladal. Sociálne hnutie v Radio France sa začalo 27. januára s cieľom vyrovnania mzdového rozdielu v porovnaní s platmi redaktorov vo verejnoprávnej televízii. Štrajk v Radio France trval 18 dní.

Verejnoprávny rozhlas Radio France zoskupuje stanice France Inter, ktorá je všeobecného charakteru, informačnú France Info, France Culture, France Musique, Le Mouv´ a ďalšie regionálne stanice.

Rádio France Info sa v prieskumoch počúvanosti umiestňuje na jednom z prvých štyroch miest spomedzi všetkých, aj súkromných, rozhlasových staníc. France Info pravidelne počúva šesť miliónov poslucháčov, povedal Régis Picart.

PRAVDA

obsah | svět - svet