Aj my ich máme

Háčkované tangáče z poľskej dediny Koniakow sú vraj hitom tohto leta. Plavky, ktoré háčkuje Slovenka Anna Kosturová z Gemera, už dobyli svet dávno.

Anna odmalička navrhovala modely. "Odjakživa bola samostatná, a preto ma vôbec neprekvapuje, že si poradila aj vo svete a má úspech," hovorí Margita Kosturová, Annina matka.

Odišla z domu už v osemnástich rokoch. Vyštudovala Vysokú školu textilnú v Liberci, ako študentka veľa cestovala a na pozvanie šla aj k priateľom do Kanady. Krajina sa jej zapáčila, usadila sa vo Vancouvri a dala sa večerne na štúdium dizajnu. Ešte ako študentka vyhrala celokanadskú súťaž mladých módnych tvorcov a reprezentovala svoju novú vlasť na celosvetovom podujatí. Tam síce nevyhrala, ale až tak ju to nemrzelo. Nezakladá si na súťažiach, vraj ju dokonca obmedzujú. Dôležité pre ňu je, že má prácu, v ktorej sa našla. "Dnes už má kanadské štátne občianstvo. Predvlani si založila vlastnú firmu a takmer celé dni trávi v povinnostiach," prezrádza jej mama. Na Slovensku nebola tri roky - nemá čas. Nepozvala k sebe ešte ani svojich rodičov, vraj až vtedy, keď zarobí prvý milión.

Prírodné materiály

"Rada mám ručné práce," hovorí Margita Kosturová a ukazuje dečky s náročným vzorom richelieu a rôzne háčkované či vyšívané obrusy, ktoré vyšli spod jej rúk. Možno práve tieto pekné mamine dielka ovplyvnili aj dcéru. Pani Margita ukazuje elegantné čierne šaty, ktoré od nej dostala do daru. Sadnú ako uliate, sú jednoducho ušité, ale vynikajú háčkovanou čipkou. "Donedávna chodievala domov dvakrát do roka. Štyri roky robila návrhárku vo firme Papillon a zvykla sa zastaviť cestou do Indie a Thajska. V Indii kupovala materiál a v Thajsku jej modely zhotovovali. Anna pracuje výlučne s prírodnými materiálmi.

Viete, ona je celá taká prirodzená. Nemá ani auto a radšej chodí pešo. Istý čas bola dokonca vegetariánka," prezrádza mama. "Po každej stránke na sebe usilovne pracuje," chváli dcéru, ktorá vo svojich tridsiatich ôsmich rokoch vyzerá tak perfektne, že sama na fotografiách predstavuje svoje odvážne háčkované bikiny.

Čaro háčika

"Anna miluje more a všetko, čo s ním súvisí. Asi preto sa sústredila na plavky," vraví mama. Svoje modely predáva v Kanade aj v Amerike. V Los Angeles v Palms hoteli si jej háčkované plavky kúpila Tara Reidová a dala sa v nich odfotiť. Nosí ich aj Kelly Lynchová z Charlieho anjelov, herečka Melissa Georgeová a ďalšie hviezdy filmového neba či predvádzacích mól. Hoci jej návrhy sú rozmanité, jedno majú spoločné - sú háčkované. Vyniká na nich bohatá háčkovaná textúra, rôzne krajkové motívy a pestrosť farieb.

Kombinuje žltú s ružovou, ružovú s tyrkysovou, ale základom sú biela a čierna. Najdôležitejšie pre návrhárku je, že háčkovanie (crochet) jej umožňuje vytvárať samotný ich materiál. Baví ju vymýšľať rôzne variácie, ktoré podľa nej nemajú obmedzenie. Jej bikinky, ako sa vyjadrila pre americký časopis, ukazujú deväťdesiat percent postavy. Plastickosť háčkovania priam vyvoláva túžbu dotknúť sa...

"Neverím, že Anna sa ešte vráti na Slovensko," hovorí jej mama. "Tu by jej bolo tesno. Potrebuje priestor na vlastné uplatnenie."

BEÁTA HYBÁČKOVÁ

obsah | svět - svet