Handelsblatt: Reformy v SR? Revolúcia

Daňové a sociálne reformy slovenskej vlády pôsobia ako druhá revolúcia po páde komunizmu, napísal v štvorstránkovej prílohe o Slovensku prestížny nemecký hospodársky denník Handelsblatt. Denník uvádza, že od parlamentných volieb v septembri 2002 doteraz občiansko-liberálna vláda splnila všetky svoje hlavné predsavzatia.

"Obzvlášť nové daňové právo a rozličné sociálne reformy pôsobia ako druhá revolúcia po páde komunizmu v novembri 1989," uvádza Handelsblatt.

Minister financií Slovenskej republiky Ivan Mikloš v rozhovore na otázku, aké sú skúsenosti s rovnou daňou, povedal, že s ňou "sú len dobré skúsenosti". Všeobecný výber daní je lepší "ako sme očakávali", hoci došlo k zníženiu daňového zaťaženia. Na druhej strane bola zvýšená daň z pridanej hodnoty a iné spotrebné dane.

Pokiaľ ide o ďalšie strategické reformy do roku 2006, minister Mikloš povedal, že všetko zásadné, čo sa malo urobiť, sa už urobilo, okrem posledného kroku. Ním je zavedenie poplatkov za štúdium na vysokých školách. Návrh tohto zákona by sa mal v parlamente prerokovať v januári alebo februári budúceho roka.

Handelsblatt informuje aj o kritickom postoji prezidenta Slovenska Ivana Gašparoviča k reformám. V podtitulku článku o reforme slovenského zdravotníctva sa uvádza, že začiatok reforiem zaťažil najmä sociálne slabších. Na poprednom mieste v prílohe sa hovorí o spokojnosti nemeckých investorov so slovenským pracovným právom, čo po vstupe krajiny do EÚ v máji tohto roku ešte viac zvýšilo záujem nemeckých malých a stredných firiem o Slovensko.

SME

obsah | svět - svet