Slovenská hraběnka uchvátila Anglii

Anna Kurnikovová je loňský model a z oddělení luxusního zboží zvolna mizí do výprodeje. Tenisový svět už má plné zuby jejích rozmarů, a proto si vyhlédl jinou krásku: drobnou Danielu Hantuchovou. Devatenáctiletá, a tedy o dva roky mladší Slovenka má víc než milou tvář. A hlavně umí hrát tenis. Pořadatelé turnajů se tak mohou spolehnout, že jim neodjede s výpraskem hned po prvním dnu.

Hantuchová vzala Kurnikovové jediný titul, který kdy Ruska získala. Titul pro nejvíc sexy tenistku. Z ankety britského magazínu Ace vzešlo toto pořadí: 1. Hantuchová, 2. Kurnikovová, 3. Rakušanka Schettová. Důvod? Především "úžasně dlouhé slovenské nohy". Délka? Prý 110 cm. "Nevím, jak na to přišli. Nikdo mi je neměřil," diví se Hantuchová. Letošní Wimbledon rozpoutal kolem hraběnky, jak hráčku nazval český trenér Jan Šimbera, obrovskou mediální bouři. Angličané si jako každý rok vybrali svou krásku a žádná jiná pro ně neexistuje. V novinách se téměř denně objevuje na titulní straně a v televizi je pro ni vyhrazen hlavní vysílací čas. Z loňska si to dobře pamatuje Barbara "Babsi" Schettová.

Téměř všechny články o Hantuchové, ostatně i tento, začínají jménem Anna Kurnikovová. Dál pokračují ve smyslu "už není královnou krásy" či "našli jsme si hezčí i lepší". Dáma s kaštanovými vlasy, která hraje na piano a umí anglicky, německy a učí se italsky, však zůstává zdrženlivá. "Zájem mě samozřejmě těší, ale hlavní věcí je pro mě tenis. Na ten se soustředím," říká. A v tom je mezi oběma asi největší rozdíl. Zatímco Hantuchová v mládí sledovala Martinu Navrátilovou, Kurnikovová se možná víc zajímala o herečku Sharon Stoneovou.

Také se těžko dočkáme chvíle, až se mladá Slovenka ve videoklipu přitulí ke zpěváku Enriquemu Iglesiasovi. "Tenis je pro ni jednoznačně na vrcholu zájmů," tvrdí její britský trenér Nigel Sears a dodává: "Mým snem bylo vždycky trénovat grandslamovou vítězku." Proto se domluvil s Hantuchovou a odmítl nabídku Kurnikovové. Kromě kouče dohlíží na hráčku hlavně matka Marianna. Oni dva už se postarají o to, aby myslela opravdu jen na tenis... Hantuchová v březnu vyhrála svůj první turnaj v Indian Wells, je dvanáctá na světě a přestěhovala se do Monte Carla. Už se ale i trochu změnila.

Nejde o to, že by snad kvůli úspěchům chytila manýry hvězd, to možná ještě přijde, ale z usměvavé a povídavé slečny je čím dál větší diplomatkou: "Víte, myslím, asi ano, jak už jsem řekla, jsem ráda, že se mi daří..." Zatím nejdál asi došla, když pronesla: "Lidé nechtějí vidět jen tenis, ale také šou, zábavu." Často to dokládá svým sportovním úborem. Letos na Australian Open například hrála v obleku, který spíš připomínal noční košilku: úzká ramínka a krátká sukýnka. A jestli má vážnou známost? "Možná až skončím. Teď ne, chci se soustředit jen na tenis..."

MARTIN MORAVEC

obsah | svět - svet