Havel podesáté mezi nominovanými na Nobelovu cenu za mír

Bývalý český prezident Václav Havel, německý kancléř Gerhard Schröder, americký exministr zahraničí Colin Powell i zpěvák skupiny U2 Bono či nejslavnější izraelský vězeň Mordechaj Vanunu - tak zní jména lidí nominovaných na letošní Nobelovu cenu míru. Havel se bude letos o cenu ucházet již podesáté.

Výčet jmen zveřejnila německá tisková agentura DPA s odkazem na dobře informované zdroje. Spekulaci o nominaci Schrödera potvrdil i spisovatel Günter Grass, nositel Nobelovy ceny za literatury z roku 1999.

Kancléř je prý žhavým kandidátem na Nobelovu cenu za mír kvůli svému odmítavému postoji k válce v Iráku. Naposledy přitom německý politik ocenění získal v roce 1971, a to Willy Brandt.

Přesný výčet kandidátů na Nobelovu cenu za mír bude zveřejněn 14. října v Oslu. Vítěz si mimo jiné odnese i šek v přepočtu na 32,5 mil. Kč.

Vloni ji získala keňská ekologická aktivistka a náměstkyně keňského ministra životního prostředí Wangari Maathaiová. Stojí v čele Hnutí zeleného pásu, které vysadilo napříč Afrikou na 30 miliónů stromů ve snaze zabránit klimatickým změnám.

Možnost zaslat vybrané jméno do Osla má tisíce lidí na celém světě, konkrétně členové národních parlamentů, soudů, profesoři historie, sociálních věd, filozofie a teologie či v minulosti oceněné osoby.

NOVINKY

obsah | svět - svet