Havel dostane od dalajlamy Světlo pravdy

Po dvouměsíčním studijním pobytu ve Washingtonu se včera do ČR vrátil bývalý prezident Václav Havel. Během stipendijního pobytu v knihovně Kongresu Spojených států se věnoval četbě i psaní, vzniklo tam 150 stran Havlovy nové knihy. Tu by chtěl první český prezident dokončit během léta.

Zatím ale není jasné, zda bude kniha beletristická, nebo spíše politologická. "O tom jsem s ním nemluvil, nevím. Je to věc, kterou by se musel rozhodnout zveřejnit on sám," řekl Havlův tajemník Jakub Hladík. Havel přistál na ruzyňském letišti v Praze včera dopoledne. "Let měl příjemný. Po zdravotní stránce se cítí dobře, myslím, že je v dobré kondici," uvedl Hladík.

Bývalého prezidenta nyní čeká napůl pracovní, zčásti i soukromý program. "Příští měsíc i prázdniny budou ve znamení kombinace soukromých pobytů mimo Prahu a dní strávených v Praze. Bude vyřizovat korespondenci, která mu přišla, a odpovědi na různá pozvání," řekl Hladík. S tibetským duchovním se Havel setká v červnu Havel mimo jiné obdržel pozvání od dalajlamy na převzetí ceny, která nese název Světlo pravdy. "Pan Havel se rozhodl pozvání přijmout," uvedl Jakub Hladík. Předání ceny se bude konat v Berlíně v polovině června.

Během pobytu v USA měl Havel v knihovně Kongresu, největší knihovně světa, k dispozici pracovnu, kde mohl nerušeně pracovat. "Ten pobyt byl velmi pěkný a přínosný. Pan Havel využil toho, že mu kongresová knihovna nabídla prostory, kde nebyl sám, ale i s jinými stipendisty. Panovala tam klidná, ale tvůrčí atmosféra, trávil tam valnou většinu dne včetně sobot," řekl Hladík.

Lidská práva a Kuba Některé večery pak Havel využíval ke společenským příležitostem. Kromě jiných se setkal s Madeleine Albrightovou, s níž vedl veřejnou diskusi na Georgetownské univerzitě, nebo bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Promluvil také na slavnostním večeru na počest ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.

"Setkal se i s řadou bývalých politiků a s některými velvyslanci působícími ve Washingtonu. Nejvýznamnější akcí byla určitě přednáška v kongresové knihovně na téma lidská práva," řekl Hladík. Na ní Havel zdůraznil potřebu budování občanské společnosti na Kubě a nutnost propuštění politických vězňů.

ROBERT MALECKÝ

obsah | svět - svet