Havel přednášel v USA o lidských právech

Václav Havel nesouhlasí se zrušením embarga na prodej zbraní Číně a vyzývá k podpoře všech, kteří bojují proti diktátorským režimům. Bývalý český prezident to řekl při přednášce o lidských právech ve americkém Washingtonu.

"Jsem zneklidněn tím, že demokratické země - aniž by k tomu měly nějaký reálný doklad o změně (čínské) vládní politiky - vůbec uvažují o zrušení embarga na zbraně," řekl Havel o zákazu vyvážet zbraně do Číny.

Před zcela zaplněným sálem připomněl, že embargo bylo uvaleno po krvavém zásahu čínské armády proti protestujícím studentům na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Jeho odvolání "by přineslo nové hrozby demokratickému státu na Tchajwanu", uvedl exprezident v při úterní přednášce ve washingtonské Kongresové knihovně.

V anglicky proneseném projevu Havel upozornil také na to, že demokratické státá by neměly ustupovat nesvobodným režimům. Uvedl, že je třeba podporovat lidi, kteří se pokoušejí vzdorovat diktátorským režimům tím, že je berou za slovo a dokáží nahlas upozorňovat na rozpory mezi slovy a skutky. "Takoví stateční lidé jsou v Severní Koreji, v Číně, v Bělorusku, na Kubě, v Barmě i dalších zemích," prohlásil.

Projev si poslechla i Albrightová

Podobně postupovala i Charta 77 v komunistickém Československu, Solidarita v Polsku či helsinské výbory v někdejším Sovětském svazu. "Moc tím byla překvapena, zaskočena a dost obtížně se jí zdůvodňovalo pronásledování těch, kdo nechtěli nic jiného, než aby respektovala pravidla, která si sama dala," uvedl exprezident.

Lidská práva jsou zanesena v řadě oficiálních dokumentů, ale represivní režimy je "nejvíc porušují v naději, že na to nahlas nikdo nepoukáže a nikdo se neodváží zvolat, že král je nahý, protože jeho vznešený šat je jen zdáním", řekl.

Tato skutečnost by neměla unikat ani vládám demokratických států, které by o tom měly hovořit doma, na mezinárodním poli i při jednáních s představiteli všech zemí, "byť by byly nejmocnější", u nichž jsou důvody ke zneklidnění. "Zakládají-li takové země své pojetí dobrých mezinárodních vztahů na ideji, že si partneři nesmějí na sobě určitých věcí všímat, nebo že o nich nesmí spolu mluvit, pak vskutku demokratické vlády by měly zakládat naopak každé partnerství na pravdě a vzájemné otevřenosti," uvedl Havel.

Přednáškou, kterou si přišli poslechnout také bývalá ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightová a několik členů Kongresu Spojených států, vyvrcholil Havlův dvouměsíční studijní pobyt v Kongresové knihovně. Z Washingtonu exprezident odlétá koncem týdne.

LIDOVKY

obsah | svět - svet