Hlinkova smrt vyvolala zármutek i v Rusku a USA

Pondělní tragické úmrtí hokejové legendy Ivana Hlinky vyvolalo zármutek nejen doma, ale i daleko za hranicemi České republiky. Na slavného hráče i trenéra vzpomínají v Rusku, kde Hlinka rok vedl sibiřský klub Avangard Omsk, i ve Spojených státech, kde zase jako první zahraniční kouč trénoval klub NHL Pittsburgh Penguins.

Rodině Ivana Hlinky již vyjádřil hlubokou soustrast i Craig Patrick, generální manažer pittsburgských Penguins. Podle Patricka na Hlinkův přínos v americkém týmu nikdy nezapomenou.

"Jménem Penguins chci vyjádřit nejhlubší soustrast Ivanově rodině," uvedl na internetové stránce klubu Patrick. Hlinka nahradil v roce 2000 ve funkci hlavního trenéra Herba Brookse, který zahynul loni rovněž při dopravní nehodě. Z klubu český kouč odešel v říjnu 2001 po nevydařeném vstupu mužstva do sezóny.

"Ivan Hlinka byl úžasným velvyslancem hokeje. Byl skvělým hráčem, který se stal idolem mnoha dnešních českých hokejistů. Každý den s sebou na led přinášel obrovské hokejové znalosti a nadšení. Jeho přínos Penguins nebude nikdy zapomenut," uvedl generální manažer.

Hlinka zůstane v srdcích

O Hlinkově tragické nehodě informovala také většina ruských médií. Osobně smrt kolegy velmi prožívá český kouč Kazaně Vladimír Vůjtek, který se s Hlinkou potkával v ruské lize v letech 2002 až 2003. "Považuji to za velkou ztrátu a to jak osobní, tak pro český hokej a pro český sport vůbec," řekl ČTK Vůjtek.

Soustrast rodině zesnulého a českému svazu vyjádřili představitelé ruského hokejového svazu i zástupci superligy. Vysoce ocenili Hlinkovy zásluhy a jeho smrt označili za velkou ztrátu pro všechny hokejové fanoušky. "Světlá památka na Ivana Hlinku zůstane provždy v našich srdcích," stojí v prohlášení.

"Je to pro nás všechny velké neštěstí. Máme na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Byl nejen vynikající hokejista a trenér, ale i výtečný, nesmírně příjemný, oduševnělý a inteligentní člověk. V Rusku si vytvořil vynikající vztahy," řekl mluvčí svazu Andrej Močkin. Zdůraznil, že pro klub v Omsku Hlinka udělal velmi mnoho.

"Bylo velmi zajímavé sledovat jeho soupeření s Vůjtkem. I když nedosáhl těch nejlepších výsledků, mělo to svůj půvab. Ruský hokej tím byl velmi zajímavý a určitě mu to prospělo," řekl Močkin. Hlinka obsadil v loňském roce s Avangardem čtvrté místo a pak si dal načas od trénování pauzu.

Bude těžké ho nahradit

"Ztráta člověka, který patřil k absolutní trenérské špičce, ovlivní atmosféru v mužstvu a způsobí to problémy českým hráčům a funkcionářům. To ale není podstatné. Ivan bude chybět zejména jako člověk, jemuž se výrazně povedlo posunout český hokej kupředu," poznamenal zase slovenský trenér Ján Filc.

"Tato ztráta bude citelná. Jeho respektovali i největší hráči z NHL. Byl pro ně pojmem, protože dokázal na ledě, že byl minimálně stejně dobrý jako každý z nich," mínil zase Jozef Golonka. "Jeho metody a přístup k mužstvu budou nejvíce chybět českému mančaftu. Nedokážu si momentálně představit, kdo by jej mohl nahradit. Čechy mohl znovu dovést na výsluní".

Hlinkovo úmrtí považuje Golonka za těžkou ránu pro československý hokej, jehož byl odchovancem. Hlinka byl podle něj velikánem nejenom jako hráč či trenér, ale také velkou osobností v civilním životě. Golonka si ho bude pamatovat jako člověka, který se nikdy nad nikoho nepovyšoval, nebyl nafoukaný a nepokazil žádnou legraci.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet