Pozdrav z Holandska

S velkou radostí jsem na internetu našla a četla vaše stránky. Gratuluji k tak hezkému nápadu, jehož hlubší smysl - přátelství mezi Čechy a Slováky - se doufejme bude dál úspěšně rozvíjet.

My tady v Holandsku také přispíváme "se svojí troškou do mlýna": každoročně, již po 17 let pořádáme Populárně vědecké symposium Čechů a Slováků, zcela nedotčeni faktem, že se republika rozdělila. Slováků tu sice žije daleko méně než Čechů, ale vždy se scházíme společně a osobně nepamatuji nějaké rozepře. Jsem jednatelkou pořádatelského výboru tohoto symposia už 16 let... Letos se sejdeme 13. října a doufáme, že budme moci mezi námi uvítat českého i slovenského velvyslance.

Přeji vám hodně úspěchů, budeme pečlivě sledovat na vašich stránkách všechny novinky a držet palce.

V tomto světě teroru a hrůzy není nic krásnějšího, než držet pohromadě. A to se týká všech, i krajanů v zahraničí. Právě nás, kteří jsme byli po leta označováni za vyvrhele a přídavným jménem ke slovu emigrant bylo zcela automaticky "zrádný." Právě my cítíme možná větší a opravdovější lásku ke staré vlasti, než ti, kteří žijí na území Čech, Moravy a Slovenska stále a nikdy se odtud ani na krok nehnuli. Srdečně vás všechny zdravím z Nizozemska.

Věra Pokorny-Scheufler, Holandsko

obsah | svět-svet