Nizozemsko zablokovalo Česku uzavření kapitoly hospodářská soutěž

Nizozemsko v pátek znemožnilo uzavření kapitoly hospodářská soutěž v rámci přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Českou republikou. Důvodem jsou výhrady k navrženému přechodnému období pro státní pomoc hutním podnikům.

Nizozemský představitel informoval dopoledne velvyslance ostatních členských států EU, že Haag nebyl schopen odvolat výhradu proti uzavření kapitoly kvůli české státní pomoci hutí. Podle dobrého zdroje to zdůvodnil mimo jiné tím, že holandské úřady nestačily prostudovat detailní dokumentaci, kterou Evropská komise předložila teprve v minulých dnech.

"Podle našich informací žádná země vysloveně neřekla, že s uzavřením kapitoly hospodářské soutěže nesouhlasí. Vyžádali si pouze delší čas, aby mohli dokumentaci důkladněji prostudovat," reagovala na krok Nizozemska mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Říhová. Horečné jednání posledních dnů bylo plné zvratů. Členské státy opakovaně žádaly Evropskou komisi o další a podrobnější informace o restrukturalizaci českého hutnictví.

Nizozemci chtějí víc času na analýzu

Komise na jedné straně členské země ujišťovala, že Česko vyhoví všem požadavkům, na druhé tlačila na české orgány, aby dodaly požadované informace. Diplomaté předsedajícího Dánska naléhali na uzavření kapitoly, protože chtějí mít do konce října "pod střechou" co nejvíce "nefinančních" kapitol, aby se mohli soustředit na peníze. Nizozemsko nesouhlasilo obecně se státní pomocí pro tři české hutní podniky, kterou lze podle návrhu akceptovat za přesných a přísných podmínek do roku 2006, a požadovalo více času na prostudování této záležitosti. Podle pozorovatelů měla vliv také nynější rozháraná vnitřní situace v Nizozemsku i silné pochybnosti tamních politiků o smyslu velkého rozšíření EU.

EU nespokojena i s pomocí bankám

Evropská komise není spokojena s tím, jak Česká republika vykazuje státní pomoc bankám před jejich privatizací. "Zdůraznil jsem, jak důležité bude pro ČR zajistit plnou důvěru a právní jistotu bankám a investorům," řekl v pátek po jednání s českým premiérem Vladimírem Špidlou člen EK pro hospodářskou soutěž Mario Monti.

FLASHNEWS

obsah | svět - svet