Mezi "hrdiny naší doby" je i Havel a Navrátilová

Americký časopis Time se rozhodl po šedesáti letech zopakovat svou anketu z roku 1946, v níž vybíral největší osobnosti uplynulých desetiletí. Mezi "hrdiny naší doby", jež magazín představuje v šedesáti medailonech tentokrát, je také tenistka Martina Navrátilová a bývalý prezident Václav Havel.

"Tihle všichni změnili náš svět k lepšímu. Připíjíme jim - a také hrdinství," píše redakce časopisu v úvodníku. Mezi osobnosti, které se nebály provokovat a riskovat, zařadil Time i Václava Havla a Martinu Navrátilovou.

Exprezident Havel se tak ocitl po boku Nelsona Mandely, Charlese de Gaulla, Michaila Gorbačova nebo Jicchaka Rabina. Autorem Havlova medailonu je jeho přítel, rockový hudebník Lou Reed. "Jsem nesmírně poctěn, že ho znám. Je to zcela obdivuhodný člověk. Velký spisovatel..., statečný muž. Muž, který je - a byl - ochoten jít do vězení kvůli svým zásadám," píše.

Tenisová legenda Martina Navrátilová si podle časopisu Time zaslouží obdiv za svou neústupnost a boj s konvencemi. "Ať už ji milujete nebo nesnášíte - jen málo lidí dokáže zůstat lhostejných - Navrátilová byla od osmdesátých let hlavní postavou ženského tenisu."

Klaus napsal portrét Thatcherové

Mezi nejvlivnějšími umělci podle magazínu v uplynulém půlstoletí kralovali mimo jiné Beatles, Pablo Picasso, Maria Callasová nebo autorka série o čarodějnickém učni Harry Potterovi Joanne K. Rowlingová. Největší inspirací prý byla princezna Diana, ale také sovětský kosmonaut Jurij Gagarin, papež Jan Pavel II. nebo fotbalista Franz Beckenbauer.

Magazín Time dokázal pro svoje výroční vydání získat i zajímavé autory. O bývalém německém kancléři Helmutu Kohlovi píše taktéž bývalý americký prezident George W. Bush. Francouzského režiséra Françoise Truffauta představuje slavný americký filmař Martin Scorsese, zpěváky Boba Geldofa a Bona zase prezident Světové banky Paul Wolfowitz.

Do časopisu pronikl i současný prezident Václav Klaus - jako autor textu o Margaret Thatcherové. Klaus napsal portrét "železné lady" jako její velký obdivovatel. "Setkal jsem se s mnoha velikány světové politiky, ale nikdo z nich na mě neudělal takový dojem jako tato výjimečná žena," přiznává Klaus. Neodpustí si ale ani malé rýpnutí. "Sám jsem pyšný na to, že jsem thatcherista... Bohužel, v současné době jsou tradiční evropské pravicové strany někdy sotva k rozeznání od těch sociálnědemokratických."

LIDOVKY.CZ

obsah | svět - svet