Husárová je majsterkou sveta vo štvorhre

Najoslavovanejším triom záverečného podujatia v ženskom tenise - MS WTA Tour v Los Angeles - boli Kim Clijstersová, ktorá zdolala vo finále dvojhry Serenu Williamsovú a rusko-slovenská dvojica Jelena Dementievová a Janette Husárová, víťazky štvorhry.

Belgičanka v losangeleskom Staples Centre žiarila pred svojím otcom Leom Clijstersom, niekdajším slávnym futbalistom, ktorý v hľadisku vychutnával triumf dcéry nad obidvoma sestrami Williamsovými. Venus jej v nedeľu v semifinále vzdala pre zranenie za stavu 0:5 a svetová jednotka Serena podľahla o deň neskôr za 84 minút 5:7, 3:6. V šiestom vzájomnom zápase vyhrala 19-ročná Kim prvý raz.

"Toto je moje najväčšie víťazstvo," tešila sa z prvého titulu svetovej šampiónky. "Nemohla som uveriť, keď môj mečbal Serena neodvrátila. Mala som husiu kožu po celom tele," vravela Clijstersová. "Ukázala som ostatným hráčkam ako zdolať Williamsové." V Los Angeles potvrdila výbornú formu zo záveru sezóny - nestratila ani set. Z ostatných štyroch svojich štartov na turnajoch tri premenila na víťazstvo. Ba v Luxemburgu sa dočkala double - po boku našej Husárovej tam vyhrala aj štvorhru.

Serena Williamsová, držiteľka troch tohtoročných grandslamových titulov, sa priznala: "Mala som vôbec šťastie, že som postúpila až do finále. Celý týžden som nehrala dobre." V tomto roku vyhrala Američanka osem turnajov, dovedna prehrala iba päť dvojhier. Na konto Sereny Williamsovej, najlepšie zarábajúcej tenistky sezóny (rekordné štyri milióny), pribudlo 382 000 dolárov, šampiónka Clijstersová získala 765 000 a víťazky štvorhry si podelili 290 000.

Prebudilo ju tikanie biologických hodín

Úspech Janette Husárovej najintenzívnejšie prežívali jej najbližší. Brat Miro dostáva prvý textovú správu od staršej sestry. "Ozýva sa hneď po zápasoch.

Úspech Janette Husárovej najintenzívnejšie prežívali jej najbližší. Brat Miro dostáva prvý textovú správu od staršej sestry. "Ozýva sa hneď po zápasoch. Teraz sme mali sériu troch víťazných esemesiek - keď vyhrala luxemburskú štvorhru s Clijstersovou, potom Pohár federácie v Maspalomase a všetci sme boli v eufórii v utorok ráno po jej víťazstve v Los Angeles. Vždy veľa komunikujeme cez mobil, keď je Janette na turnajoch. Kedy príde domov, ešte neoznámila, musí si však po náročnej sezóne výdatne oddýchnuť."

Otec Jozef Husár sa priznal, že dcéru najviac ľutoval po mnohých zraneniach. "Najhoršie bolo, keď po ročnej pauze a melbournskom ťažkom zranení musela podstúpiť operáciu druhého kolena. Dnes má z tenisu radosť, prechod do Talianska jej pomohol, našla duševnú pohodu. Po rokoch v Prahe a neskôr v Bratislave našla v novom prostredí psychickú rovnováhu. Presvedčila sa, že za čo si zaplatí, to aj dostane."

Pani Anna Husárová sa správu o víťazstve dcéry dozvedela v Prahe, kde je v týchto dňoch. Janette mamu predčasom primäla k tomu, aby prestala fajčiť. Zlozvyku sa zbavila po dcérinom prvom víťazstve nad Sanchezovou. Roman Hajdušík bol Husárovej trénerom sedem rokov - až do obdobia po olympijských hrách v Sydney 2000. "Rozišli sme sa vtedy veľmi korektne. Povedala, že skúsi tréning v novom prostredí. Iste si uvedomovala, že jej už tikajú hodinky, mala dvadsaťšesť rokov. Vedel som, že má na to, aby dosahovala dobré výsledky. Vždy však prišli zranenia, a keď sa dostávala z hĺbky rebríčka k stovke, znovu sa zranila. To bolo najťažšie. Nemohla sa na tenis skoncentrovať tak, ako to dokázala teraz. Ba rozmýšľala i o konci kariéry. Vydržala, a som rád. Janette je veľmi dobrý človek. Zmena prostredia jej pomohla. Keď išla na masters, tvrdila, že ide vyhrať. Vyšlo to! Vraví, že chce byť svetovou jednotkou vo štvorhre. Želám jej, aby jej aj toto vyšlo!"

Finálové fakty MS WTA Tour

Dvojhra: Kim Clijstersová (5-Belg.) - Serena Williamsová (1-USA) 7:5, 6:3.

Štvorhra: Jelena Dementievová, Janette HUSÁROVÁ (3-Rus./SR) - Cara Blacková, Jelena Lichovcevová (5-Zimb./Rus.) 4:6, 6:4, 6:3.

ZUZANA WISTEROVÁ, PRAVDA

obsah | svět - svet