Čeští a Slovenští zaměstnanci dobývají Irsko

Češi, Slováci, Poláci a Litevci hledali v uplynulých třech měsících nejčastěji zaměstnání v Irsku. Celkem tam o pracovní povolení požádalo od 1. května už téměř dvacet tisíc osob, tj. desetkrát více než před datem rozšíření Evropské unie. Napsal to v pondělí The Irish Times.

Nové údaje zveřejnila koncem minulého týdne irská vláda. Statistika odráží počet žádostí od občanů z desítky nových států EU.

Cizinci nacházejí uplatnění zejména v pohostinství, řemeslech a zemědělství. Zájem je ale stále také o počítačové odborníky.

Údaje porovnávají poptávku do 1. května a období po tomto datu. Nejvíce žádostí podali Poláci (11 tisíc), následují Litevci (5 tisíc) a Češi se Slováky (každý zhruba 2 tisíce). Před rozšířením Unie přitom v zemi pracovalo pouze 2 tisíce občanů výše zmíněných zemí.

Dublin oznámil, že i přes narůstající počet žádostí nehodlá zatím uzavřít, a to ani dočasně, pro nové země svůj pracovní trh. Řada podniků totiž oznámila, že stále marně hledají zaměstnance. Zájem je zejména o Poláky.

NOVINKY

obsah | svět - svet