Jágr získal potřetí Pearsonovu cenu

Český útočník Jaromír Jágr se dočkal potřetí v kariéře ocenění od hráčské asociace NHLPA pro nejužitečnějšího hokejistu sezony v NHL. Hlavní Hart Memorial Trophy si odnesl z dnešního slavnostního vyhlašování ve Vancouveru centr Joe Thornton ze San Jose.

Jágr dnes ve Vancouveru převzal Lester B. Pearson Award, kterou současná čtyřiatřicetiletá opora New Yorku Rangers získala již v letech 1999 a 2000 ještě v dresu Pittsburghu.

Jágr vyhrál v hlasování hokejistů prestižní zámořské soutěže před dvojicí dalších útočníků Joem Thorntonem ze San Jose a Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu.

Český útočník Jaromír Jágr sice v letošním ročníku NHL útočil hned na čtyři individuální trofeje, ale dočkal se jen Lester B. Pearson Award. Hlavní Hart Memorial Trophy si odnesl z dnešního slavnostního vyhlašování ve Vancouveru centr Joe Thornton ze San Jose, který před dvěma měsíci porazil čtyřiatřicetiletou českou hvězdu New Yorku Rangers i v souboji o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. Thornton získal v hlasování 1050 bodů, Jágr 974 a třetí gólman Miikka Kiprusoff z Calgary 561 bodů.

Dvě ceny za uplynulý ročník základní části NHL získal vedle Thorntona také gólman Kiprusoff z Calgary, který se však vyhlášení ve Vancouveru nezúčastnil. O William M. Jennings Trophy pro brankáře s týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek mužstva bylo jasno už po skončení dlouhodobé části a devětadvacetiletý Fin s velkým náskokem ovládl i hlasování generální manažerů o držiteli Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. Místo Kiprusoffa, který pobývá doma ve Finsku, ji převzal generální manažer a trenér Flames Darryl Sutter.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka si odnesl ruský útočník Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Mezi obránci kraloval již počtvrté v historii Švéd Nicklas Lidström z Detroitu, který James Norris Memorial Trophy obdržel již v letech 2001 až 2003. Nejlepším trenérem sezony se stal Lindy Ruff z Buffala. Kapitán Caroliny Rod BrindúAmour se jen tři dny poté, co přebíral doma v Raleighu poprvé Stanley Cup, dočkal i prvního individuálního ocenění kariéry v podobě Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet