Jágr dluží na daních přes 3 milióny dolarů

Poslední dny se o hokejovém útočníkovi klubu severoamerické NHL Washington Capitals Jaromíru Jágrovi nehovoří jen v souvislosti s jeho sportovními výsledky. Mnohem víc vzbuzuje pozornost žaloba, kterou na něj podal daňový úřad.

Hokejista Jaromír Jágr musel podle deníku Washington Post ignorovat několik upomínek, které mu zaslal daňový úřad kvůli nedoplatku více než tří milionů dolarů za rok 2001. Americký list citoval Arthura Auerbacha, šéfa firmy RSM Mcgladrey, specializované na daňové poradenství. "Soud je až poslední krok," uvedl Auerbach k tomu, že daňový úřad podal k soudu v pensylvánské Allegheny žalobu na českého útočníka za nedoplatek 3 270 209 dolarů (v přepočtu asi 100 milionů korun).

Jágr má ve Spojených státech problémy s daněmi už podruhé v průběhu sedmi měsíců. Loni v srpnu objevil úřad v jeho prohlášení nesrovnalosti, které vyčíslil na 350 000 dolarů. Agentura AP tvrdila, že v nynější třímilionové vymáhané sumě je už obsažena pokuta a úroky z dluhu, ale Washington Post píše, že nikoli. Odvolal se přitom na koncipienta, který u zmiňovaného soudu pracuje a nahlédl do spisu. Nesrovnalosti zřejmě vznikly vinou Jágrova stěhování z jednoho státu do druhého, což si myslí také Jágrův osobní trenér Marian Jelínek. Před dvěma lety hrál Jágr ještě v Pittsburghu za plat deset milionů dolarů. V červenci 2001 ho klub vyměnil do Washingtonu, který s Jágrem podepsal sedmiletou smlouvu na 78 milionů dolarů. "Moji účetní na tom už od léta pracují. Očekávám, že se to co nejrychleji vyřeší," řekl Jágr pro Washington Post. Podle internetové stránky Asociace hráčů NHL si Jágr v této sezoně přijde na 11,48 milionu dolarů. Pokud dluh nevyrovná, může daňový úřad na základě žaloby v krajním případě uplatnit zástavní právo a zabavit obviněnému movitý i nemovitý majetek.

"Úřad ovšem podává žalobu k soudu jen tehdy, jestliže člověk nereaguje na jeho vyrozumění, nespolupracuje s ním a existuje hrozba, že dluh nebude zaplacen," vysvětluje daňový expert Auerbach. Jágr ještě stále vlastní v Pensylvánii dům v hodnotě 338 400 dolarů. Washington Post spekuluje, že by daňový úřad mohl uplatňovat zástavní právo na něm. List dále konstatuje, že sportovci mají v USA problémy s daněmi pravidelně. Cituje Rona Del Duca, který působí jako agent a pro některé sportovce vyřizuje i daně. Jednu z komplikací podle něj představují částky, které sice jsou součástí platu, ale nefigurují na výplatních páskách a liší se sezonu od sezony. Pro agenta je prý samozřejmost obvolávat kluby a zjišťovat, kolik hráčům oficiálně platí.

(mp)

obsah | svět - svet