Jakub Janda skončil v Trondheimu druhý

Jakub Janda dosáhl druhým místem na Světovém poháru v norském Trondheimu životního úspěchu. Český skokan na lyžích, který byl v pohárovém seriálu zatím nejlépe dvakrát třetí, nestačil na osvětleném trondheimském můstku jen na suverénního Fina Janneho Ahonena. Ten ani potřetí v sezoně nenašel přemožitele, v průběžném pořadí seriálu je Janda za ním a Rakušanem Thomasem Morgensternem třetí.

Šestadvacetiletý Janda už v prvním kole potvrdil vynikající formu, kterou o minulém víkendu ve finském Kuusamu prodal bronzovým umístěním. Doplachtil na značku 130,5 metru a držel se za Ahonenem. Při druhém skoku závodník Dukly Frenštát pod Radhoštěm koncentraci udržel a ještě dva a půl metru přidal. Dopadl tak až za kritický bod můstku.

S novým trenérem Vasjou Bajcem panuje mnohem klidnější atmosféra v našem týmu. To mi hodně pomáhá, abych se zlepšoval po stránce techniky i ostatních věcí," řekl šťastný Janda na tiskové konferenci tří nejlepších skokanů, mezi něž podruhé za sebou patřil. "Máme teď mnohem lepší pocit, protože nás už soupeři berou vážně," dodal. Janda jako jediný z celého startovního pole lídra Světového poháru Ahonena ohrožoval a prohrál s ním jen o čtyři body a dvě desetiny. Za životní výsledek získal prémii 12 tisíc švýcarských franků.

Ahonen načal třetí desítku vítězství

Neporazitelný Fin, který si přes léto od lyží odpočinul u závodů dragsterů, předvedl skoky dlouhé 132 a 135,5 metru a na prahu sezony slavil ve třetím závodu třetí triumf. Celkově v kariéře dnes načal třetí desítku.

"Nájezdová stopa byla mokrá, proto jsem měl trochu problémy udržet pozici před odrazem," řekl Ahonen, který sice i potřetí vyhrál, ale dnes nejmenším bodovým rozdílem. "Bylo to jen s malou rezervou, nicméně jsem moc rád. Bylo mi jasné, že se ostatní soupeři začnou přibližovat," dodal Fin, který před týdnem vyhrál rozdílem 20 bodů a předtím ještě výrazněji.

Jan Matura se do bodované třicítky nevešel, zůstal za ní o pět míst. O lepší umístění se pokusí v Trondheimu v neděli, poté se světová elita přesune do České republiky a příští víkend se představí fanouškům v Harrachově.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet