První Čech s Oscarem? Chlapec Ivan Jandl

Oscary letos oslavily 75. výročí, domácí kinematografie má důvod k oslavám pětapadesátiletým. Právě před tolika lety si desetiletý Čech Ivan Jandl zahrál v americkém filmu Poznamenaní. O rok později měl v Hollywoodu přebírat za svůj výkon speciálního Oscara. Ač ho kvůli únorovým událostem roku 1948 do vlastních rukou nepřevzal, stal se historicky jeho prvním českým držitelem.

Ve filmu režiséra Freda Zinnemana si Jandl zahrál klackovitého Karla Malika, který po útěku od rodiny, kam ho umístili nacisté na převýchovu, bloudí bez cíle vybombardovanou německou metropolí. Tam se ho ujme americký voják, který chlapce málem odveze do New Yorku, netuše, že po něm pátrá vlastní matka.

Rok 1948 znemožnil Ivanu Jandlovi nejen převzít speciálního Oscara, ale odřízl ho i od dalších rolí v cizině. Jeho filmová matka, slavná operní pěvkyně Metropolitní opery v New Yorku Jarmila Novotná, se pak čtyřicet let nepodívala do rodné země. Mohla přijet až na počátku devadesátých let a krátce před svou smrtí uvést film Poznamenaní v České televizi, která ho zatím reprízovala jen jednou. Ivan Jandl měl v době ocenění Americké akademie za sebou ještě epizodní roli školáka v českém filmu Svědomí. Pak se začala jeho filmová kariéra rychle uzavírat, ačkoliv hrál ještě v přepisu knihy Václava Řezáče Zelená knížka.

Život malého herce Ivana Jandla, který zůstal až do smrti v roce 1987 bydlet v Praze-Libni, ovlivňovali z velké míry jeho rodiče. Mluvčí Prahy 8 Tomáš Květák míní, že konec Jandlovy filmové kariéry má na svědomí jeho otec. "Tomu se prý nelíbilo, že Ivan Jandl jako držitel Oscara nezískal roli ve filmu Ocelové město. Proto mu měl zakázat dál filmovat," míní Tomáš Květák. Z držitele Oscara se tak stal postupně úředník, průvodčí autobusu či revizor v podniku Potraviny. V domě, kde žil, však zůstaly dvě nájemnice, které ho pamatují. Například Jiřina Grimmová, která doma schraňuje výstřižky z časopisů o Jarmile Novotné i slavném sousedovi, říká, že Ivan Jandl ani jeho rodiče příliš o Oscaru nemluvili. "Možná se báli kvůli době. Myslím, že sošku Oscara Jandl nikdy nedostal do rukou," říká žena, které vadí, že se film neobjevuje v televizi častěji.

I pro filmové historiky je osud speciálního Oscara záhadou. Přestože některé prameny uvádějí, že Jandlův Oscar skončil ve Státním filmovém archivu, jeho zaměstnanci to vylučují. Nikdy tady nebyl, tvrdí. Některé prameny se domnívají, že soška skončila po roce 1948 na ministerstvu kultury a pak se ztratila.

PETR BROULÍK

obsah | svět - svet